Filip en Mathilde half uur in gesprek met paus Franciscus

Foto: Wim Dehandschutter

Het Belgische koningspaar heeft deze ochtend in Rome een bezoek gebracht aan de paus in het Vaticaan. De audiëntie duurde een half uur. Mathilde was helemaal in het wit gekleed, droeg een hoofddoek, en liep op krukkken.

Het koningspaar schonk de paus beeldjes voor een kerststal, gemaakt door een Belgische kunstenaar. Ze hadden ook een statieportret mee met een handgeschreven boodschap: 'Voor paus Franciscus, met onze grootste genegenheid en als teken van ons diepste respect.'

Koningin Mathilde moet zich nog steeds behelpen met krukken, na een val tijdens haar skivakantie. Dat de vorstin in het wit en met een hoofddoek (mantilla) bij de paus mocht komen is een privilege. Wat daarachter zit, lees je hier

De audientie bij de paus was gepland voor 12 december vorig jaar, maar die dag werd koningin Fabiola begraven en moest het bezoek aan het Vaticaan worden uitgesteld. 

De reis naar het Vaticaan maakt deel uit van de reeks officiële visites waarbij de koning zich voorstelt aan andere staatshoofden. Hij ging al langs bij onder anderen de Nederlandse koning Willem-Alexander, de Britse Queen en de Franse president Hollande. Ook de Duitse kanselier Merkel heeft intussen al kennis gemaakt met ons koningspaar. Gezien de sterke banden tussen het Belgische koningshuis en de katholieke kerk stond een bezoek aan het Vaticaan hoog op de prioriteitenlijst.

Corrigeer

NIEUWS