‘Begin niet met slaappillen: afkicken duurt een jaar’

‘Begin niet met slaappillen: afkicken duurt een jaar’

Foto: Shutterstock

Meer dan één op de tien Vlamingen neemt pillen om te kunnen slapen. Hun slaap duurt dan wel langer, maar ze slapen slechter en geraken verslaafd aan de pillen. En afkicken blijkt veel langer te duren dan tot dusver gedacht.

Zo’n 13 procent van de Vlamingen boven de 15 jaar zegt de afgelopen twee weken slaap- of kalmeringsmiddelen genomen te hebben, en het aandeel zit in stijgende lijn. In 1997 nam volgens de gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid nog maar zo’n 6 procent slaappillen. Geen goede evolutie, zeggen experts. ‘Anders dan werd gedacht, duurt het vaak zeer lang, tot een jaar, om van de pillen af te raken’, zegt Johan Verbraecken, professor en medisch coördinator van het slaapcentrum aan het UZ Antwerpen. ‘Je begint er dus beter helemaal niet aan.’

Wie slaappillen neemt, valt wel sneller in slaap en wordt ’s nachts minder vaak wakker. Maar uit studies blijkt dat de kwaliteit van de slaap daalt: die is minder diep en een belangrijke fase, de REM-slaap, wordt korter. Bovendien treedt gewenning op na vier weken. Dan heeft de pil geen effect meer en duurt het inslapen weer even lang als vóór de start van de slaapmedicatie.

Tijd om af te kicken, dus. Maar dat is een werk van lange adem, zegt Verbraecken. Lees in Het Nieuwsblad van dinsdag 10 maart hoe hij en zijn collega's het aanpakken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees