Overvaller die 19.000 euro opstreek van Belgische staat tot 3 jaar cel veroordeeld

Hasselt -

De 34-jarige Jamal E. A. uit Hasselt is dinsdag door de Hasseltse correctionele rechtbank tot drie jaar effectieve celstraf veroordeeld voor twee overvallen op een kantoor van De Voorzorg in Hasselt. De man streek een tijdje geleden zowat 19.000 euro schadevergoeding van de Belgische staat op omdat hij 470 dagen onterecht in voorhechtenis had gezeten.

Op 3 november 2014 pleegde E. A. de eerste overval op De Voorzorg, waar hij zelf geregeld als steuntrekker over de vloer kwam. Hij duwde een mannelijke bediende tegen de grond en kon met 10.000 euro aan de haal gaan.

Zestien dagen later stapte hij opnieuw het kantoor binnen, waar toen een vrouwelijke bediende aan het werk was. Hij trok een muts over het hoofd, sprong over het bureau en bedreigde de vrouw, die hij met een computerkabel vastbond. Hij kon minstens 4.000 euro buitmaken. De Hasselaar, die een spraak- en gehoorprobleem heeft, werd door het slachtoffer herkend en aangeduid in een fotocollage.

Tijdens het strafonderzoek ontkende de dertiger zijn betrokkenheid, maar op de zitting gaf hij de feiten toe. E. A. kampt met een gokprobleem. Aan De Voorzorg en de twee bedienden moet hij in totaal 3.620 euro schadevergoeding betalen.

De man werd in 2003 door het hof van assisen in Leuven vrijgesproken van betrokkenheid bij de roofmoord op een wapenverzamelaar in Diest. Het geld dat hij voor de onterechte voorhechtenis in deze zaak kreeg, heeft hij intussen naar eigen zeggen volledig opgesoupeerd.

Corrigeer

NIEUWS