Antwerpen begeleidt 35 Oost-Europese daklozen terug naar thuisland

Antwerpen begeleidt 35 Oost-Europese daklozen terug naar thuisland

Foto: Ludo Mariën

Antwerpen -

In Antwerpen hebben Poolse ex-daklozen vorig jaar 35 dakloze Oost-Europeanen geholpen om terug te keren naar hun thuisland. Het Barkaproject is een succes, aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA).

Nadat de Poolse organisatie Barka (letterlijk sleepboot) enkele jaren geleden in verschillende Europese steden neerstreek en Poolse en andere Oost-Europese daklozen helpt om terug te keren naar hun thuisland, is het Barkaproject sinds vorig jaar op initiatief van Liesbeth Homans (N-VA) ook actief in Antwerpen. Daardoor konden al 35 Oost-Europese daklozen van de Antwerpse straten worden gehaald.

Samen met de daklozen brengt Barka hun ziekteverzekering in orde, herstelt de organisatie waar mogelijk de contacten met de familie in het thuisland en zorgt ze ervoor dat de daklozen een opleiding kunnen volgen.

Een (andere) toekomst voor daklozen

Een jaar geleden startte toemalige schepen van Sociale Zaken, Liesbeth Homans (N-VA) het initiatief op in de stad Antwerpen. ‘We willen de Poolse daklozen helpen met het opbouwen van een toekomst in hun vaderland’.

Op Radio 1 toont Fons Duchateau (N-VA), de huidige schepen van Sociale Zaken, zich tevreden over de eerste resultaten: ‘We hebben in Antwerpen een groep mensen die in een uitzichtloze situatie zitten. Als stad kunnen we hen moeilijk bereiken. Dankzij Barka lukt dat wel en kunnen we hen opnieuw een toekomstperspectief bieden in hun land van herkomst.’

‘Daarnaast betekent dit ook een vermindering van overlast in Antwerpen en van het aantal politie-interventies. Het is een win-winsituatie, zowel voor de betrokkenen als voor de maatschappij’, aldus Duchateau.

Ook Brusselse daklozen terug naar thuisland?

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is zo tevreden met de eerste resultaten, dat hij het project wil uitbreiden naar andere steden: ‘Ook in Brussel bevinden zich grote Poolse gemeenschappen. Hoe dan ook moet een uitbreiding in samenspraak met Fedasil gebeuren. Ook voor andere nationaliteiten bestaan gelijkaardige projecten, onder meer gericht op de Noord-Afrikaanse gemeenschap.’

In Antwerpen wonen zo’n 10.000 Polen. Ongeveer 300 van hen zijn dakloos.

Corrigeer

NIEUWS