Gemeenten moeten niet langer bibliotheek hebben

Gemeenten moeten niet langer bibliotheek hebben

Foto: belgaimage

Gemeenten zijn vanaf 2016 niet langer verplicht om een lokale bibliotheek in te richten. Door een nieuwe regeling zijn ze voortaan vrij om hun middelen te besteden. De bibliotheken maken zich zorgen.

‘In principe kunnen gemeenten beslissen om geen bibliotheek meer te organiseren’, zegt minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Daarmee maakt de Vlaamse regering een einde aan de ‘bibliotheekplicht’ die steden en gemeenten sinds 1978 hebben. De overheid wou zo cultuur toegankelijk maken.

Alles samen draagt de Vlaamse overheid 130 miljoen euro over aan de gemeenten. Zo’n 84 miljoen daarvan is bedoeld voor culturele bestemmingen, zoals de cultuurcentra en de bibliotheken. Maar dat hoeft in de toekomst niet zo te blijven: de gemeenten kunnen voortaan zelf beslissen waaraan ze het geld besteden. Het staat hen dus vrij om geen bibliotheek meer te organiseren, maar een zwembad te bouwen of hun wegen opnieuw aan te leggen. ­Minister Gatz denkt echter niet dat het zo’n vaart zal lopen. ‘Ik heb het volste vertrouwen in de bestuurskwaliteiten van de gemeenten’, zegt hij.

De Vlaamse overheid neemt zich voor om opvallende verschuivingen in de bestedingen te monitoren. Maar kan ze dan nog ingrijpen? Gatz: ‘Nu allerhande mechanismen ontwikkelen om garanties in te bouwen, zou getuigen van groot wantrouwen. Als het de verkeerde kant uitgaat, kan er een nieuw beleid gemaakt worden om bij te sturen.’

Of dat voldoende is voor de bibliotheken is maar de vraag. Zij zijn ongerust. ‘We zijn al enkele jaren aan het besparen’, zegt Bruno Vermeeren van de koepel VVBAD. ‘Nu de gemeentebudgetten onder druk staan, is de grootste waakzaamheid geboden.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees