Politie doorzoekt flat zuurgooier in Amsterdam

Nederlandse en Belgische agenten hebben donderdagmiddag een huiszoekingen gehouden in de flat van Jelle F. De 42-jarige Nederlander wordt ervan ervan een personeelslid van Delhaize met een bijtend zuur te hebben overgoten. De buren reageren geschokt. 'Hij was een vriendelijke, schuchtere jongen.'

Vijftien Belgische speurders doorzochten samen met hun Nederlandse collega's het appartement op de bovenste verdieping van een hoekappartement langs de Amsterdamse grachten.Ze hopen bewijzen te vinden voor de zuuraanval in Antwerpen, op 20 februari.

Voorts zoeken de rechercheurs ook meer bewijzen voor de afpersing van warenhuisketen Delhaize. F. stuurde al maanden dreigbrieven waarin hij zijn daad aankondigde als de directie niet met geld over de brug kwam. Hij controleerde geregeld zijn rekening om te zien of er al betaald werd. Het is onder meer op basis van beelden die gemaakt zijn met veiligheidscamera’s binnen de banken, dat hij kon geïdentificeerd worden.

'Schuchtere, vriendelijke jongen'

De buren van Jelle F. reageren verbaasd en geschokt op het nieuws dat hun buurman achter de zuuraanval in Antwerpen zat. 'Het was een schuchtere jongen, die altijd heel vriendelijk was', vertelt Ron Leenders, een van de buren aan VTM Nieuws. Ook Gert Poels had dit niet zien aankomen. 'Ik heb nooit gemerkt dat het fout ging. Hij was een goede jongen. Altijd vriendelijk tegen iedereen.'

 

 

 

Eerder deze ochtend gingen de Belgische speurders ook al bij zijn moeder langs die een paar straten verderop woont.

Uitgeleverd

Jelle F. zit nog altijd in een Franse cel maar zal spoedig kunnen uitgeleverd worden aan ons land. Hij zal hier onder meer aan een psychiatrisch onderzoek worden onderworpen. De man is woensdag voor het Parijse hof van beroep verschenen en heeft zich daar niet verzet tegen zijn uitlevering. 

F. zou eind oktober uit Amsterdam, waar hij een administratieve job had bij een scheepswerfbedrijf, vertrokken zijn, zogezegd om naar Barcelona te verhuizen. De Belgische speurders vermoeden echter dat hij daar nooit is geweest maar een hele tijd in België heeft rondgedoold en verantwoordelijk is voor de aanval op een Delhaize-warenhuis in de Antwerpse Museumstraat, op 20 februari.

Bij die zuuraanval werd een 52-jarige poetsvrouw overgoten met een zuur. Het slachtoffer raakte niet alleen zwaar verbrand door het product, maar liep ook interne verwondingen op. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze een tijdlang in een kunstmatige coma werd gehouden. Intussen is de vrouw daar uit ontwaakt.

40.000 euro

De zuuraanval werd nog dezelfde dag opgeëist door een man die al verschillende maanden Delhaize aan het afpersen was. De supermarktketen had in december via e-mail al minstens twee dreigbrieven gekregen waarin gedreigd werd met zuuraanvallen op klanten. Die mails werden ook naar Belga gestuurd. Delhaize zou daarop, zowel voor als na de zuuraanval, in totaal zo'n 40.000 euro gestort hebben op rekeningen die gelinkt waren aan anonieme Franse prepaid-kredietkaarten waarover de afperser beschikte.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees