Van Overtveldt breidt btw-vrijstelling voedselschenkingen uit naar lokale initiatieven

Van Overtveldt breidt btw-vrijstelling voedselschenkingen uit naar lokale initiatieven

Foto: Marc Herremans - Corelio

De btw-vrijstelling voor warenhuizen die hun voedseloverschotten willen wegschenken, in plaats van vernietigen of weg te gooien,zal binnenkort niet enkel gelden voor schenkingen aan de voedselbanken. Dat antwoordde minister van Financiën Johan Van Overtveldt op een vraag van CD&V-Kamerlid Sonja Becq in de commissie Financiën.

Van Overtveldt heeft zijn administratie gevraagd de nodige voorbereidingen te treffen om deze vrijstelling uit te breiden naar het lokale niveau - lokale besturen en lokaal erkende caritatieve verenigingen.

Sinds vorig jaar kunnen warenhuizen die hun voedseloverschotten aan voedselbanken schenken, de btw terugvorderen die ze betaalden bij aankoop van de goederen. Deze maatregel van Van Overtveldts voorganger Koen Geens zorgde reeds voor een aanzienlijke stijging in het aantal schenkingen van voedseloverschotten door warenhuizen, aangezien het voordien voordeliger was om de goederen te vernietigen dan om ze te schenken aan een goed doel.

‘Meer mensen helpen met groter aanbod’

‘Zo kregen de voedselbanken de kans om meer mensen te helpen met een groter aanbod’, zegt Sonja Becq. De regeling voor de provinciale Voedselbanken wordt nu uitgebreid naar de lokale besturen en de caritatieve verenigingen die erkend worden door de lokale besturen.

Het gaat dan om OCMW ‘s of lokale initiatieven van welzijnszorg. ‘Met deze sociale maatregel stimuleren we ook op lokaal vlak schenkingen door buurtwinkels en kleinere warenhuizen, zodat ondersteuning voor hulpbehoevenden gericht en vlot kan verlopen’, besluit minister Van Overtveldt.

Corrigeer

NIEUWS