Uitleningen - Bibliotheken niet gelukkig met wegvallen van steun met terugwerkende kracht

Provincie neemt Antwerpse bibliotheken subsidies af

Antwerpen -

De Vlaamse bibliotheken trokken in 2013 19 miljoen bezoekers, goed voor 52 miljoen ontleningen. ‘Maar de besparingsdruk neemt toe en de provincie Antwerpen heeft zelfs subsidies met terugwerkende kracht geschrapt’, klagen mensen uit de sector aan.

Het gaat bij de subsidies in kwestie niet om grote bedragen, maar de manier waarop ze verdwijnen, kan op weinig begrip rekenen. ‘De provincie draagt vier euro bij als een bibliotheek een boek verstuurt naar een andere bibliotheek voor uitlening aan een lid daar. Maar in december deelde de provincie mee dat deze subsidie wegvalt en ook al niet meer wordt uitbetaald voor alle interbibliothecaire leningen die gebeurd waren in 2014’, zo luidt het bij de provinciale administratie.

Voor de achttien vestigingen van de Openbare Bibliotheken Antwerpen gaat het om 20.000 euro. ‘Dat is niet zo veel als je weet dat we elk jaar 1,3 miljoen euro uitgeven aan de vernieuwing van onze collectie. Maar het is toch problematisch dat we zo voor een voldongen feit werden geplaatst’, zegt collectiebeheerder Inge Goossens. ‘Voorlopig gaan we uit solidariteit met kleinere bibliotheken nog door met de uitwisseling, maar dat is misschien niet houdbaar.’

Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad Antwerpen van vrijdag 13 maart.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio