‘Huizenprijzen zullen maar beperkt dalen’

‘Huizenprijzen zullen maar beperkt dalen’

Foto: BELGA

Een beperkte daling van de huizenprijzen is volgens het Internationaal Monetair Fonds “het meest aannemelijke scenario” in België. De instelling verwacht geen abrupte instorting van de vastgoedmarkt.

De sterke financiële situatie van de Belgische gezinnen, het hoge aantal huiseigenaars en de voorzichtige kredietverstrekking verminderen het risico op een wanordelijke correctie, aldus het IMF in een nieuw rapport.

In het rapport schetst het IMF de evolutie van de Belgische vastgoedmarkt. De nominale huizenprijzen zijn in ons land sinds 2000 meer dan verdubbeld. Net als in vele andere Europese landen gebeurde de grootste toename voor de financiële crisis van 2007, maar dat werd in België niet gevolgd door een forse prijsdaling. Sinds begin 2008 zijn de huizenprijzen met nog 15 procent toegenomen.

Een groot stuk van de prijsstijging kan verklaard worden door reële en financiële factoren. De geschatte overwaardering, sommigen zeggen tot 50 procent, van de huizenprijzen in België is dan ook ‘lager dan een snelle blik op historische gegevens zou suggereren’, staat in het rapport. Het IMF zegt wel dat kredietverstrekkers en toezichthouders waakzaam moeten blijven. Een goed gecommuniceerde huizenstrategie kan ontsporingen in de toekomst helpen vermijden, klinkt het nog.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees