Organist Jozef Sluys overleden

Halle -

In Halle overleed gisterenmorgen op 78-jarige leeftijd ridder Jozef Sluys na een slepende ziekte. Hij was 41 jaar organist van de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal. Hij was de bezieler van de Brusselse Kathedraal-concerten, de Internationale Orgelweek van Brussel en de Historische Concerten van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Hij was ereburger van Sint-Pieters-Leeuw. In 2009 werd Sluys verheven in de adelstand en werd hij ridder. Hij maakte de Belgische orgelmuziek bekend over de hele wereld.

De organist werd geboren op 22 oktober 1936 in Gaasbeek. Op 19-jarige leeftijd werd hij laureaat van het Lemmensinstituut, en in 1963 laureaat van de Internationale J. S. Bachwedstrijd in Gent, en dat werd de start van zijn internationale loopbaan als orgelvirtuoos. Hij gaf concerten, buiten Europa ook in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Congo, Mexico en het voormalige Rusland. Hij maakte tal van cd's met werken van Belgische orgelcomponisten.

Sluys viel ook verschillende keren in de prijzen. In 1973 kreeg zijn lp met werken van J.N. Lemmens de Prijs van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. In 2000 kreeg hij de Trofee Fuga toegekend van de Unie van Belgische Componisten voor zijn inzet ten bate van Belgische componisten.

De datum van de begrafenis is nog niet bekend.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio