Spontane staking Waalse treinbegeleiders: voorlopig weinig hinder in Vlaanderen

Spontane staking Waalse treinbegeleiders: voorlopig weinig hinder in Vlaanderen

Foto: BELGA

Door een spontane actie van de treinbegeleiders in Doornik, Aat, Bergen, Saint-Ghislain en La Louvière-Sud zijn maandagochtend een veertigtal treinen afgeschaft. Dat meldt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. De impact in Vlaanderen blijft momenteel beperkt tot de treinen die van Binche via Brussel naar Turnhout rijden.

De treinbegeleiders, zonder wie de treinen niet kunnen vertrekken, legden maandagochtend spontaan het werk neer na een geval van agressie zaterdag tegen vier van hun collega’s. Zaterdag werden in het station van Moeskroen vier controleurs van de NMBS door meerdere jongeren aangevallen. De agressie volgde op een strikte controle van feestgangers in de trein Doornik-Moeskroen. De slachtoffers werden met uiteenlopende letsels in het ziekenhuis opgenomen. De politie pakte drie jongeren op.

‘De actie heeft vooral een impact op de treinen in Wallonië en op de treinen tussen Wallonië en Brussel’, aldus Crols. Het gaat dan vooral over de lijnen Doornik-Brussel, Doornik-Bergen, Quévy-Bergen-Brussel en de treinen naar de luchthaven. De NMBS raadt haar reizigers aan de website www.railtime.be in het oog te houden of de situatie via Twitter op te volgen.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de actie zal duren. ‘Er zijn momenteel gesprekken bezig’, aldus Crols. ‘We hebben begrip voor de actie en veroordelen de agressie met klem, maar we hopen ook wel dat de situatie voor de reizigers zo snel mogelijk weer normaal zal zijn.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees