Zoon terecht voor vadermoord met toestemming van moeder

Zoon terecht voor vadermoord met toestemming van moeder

Archiefbeeld van Walter Van Roy. Foto: Herman Ricour

Het hof van assisen van Waals-Brabant stelt aanstaande woensdag de jury samen voor het proces tegen Claudine Vannimmen (geboren in 1968) en haar zoon Walter Van Roy (geboren in 1993) uit Kasteelbrakel. Ze worden ervan beschuldigd in de nacht van 21 op 22 april 2013 Luc Van Roy, respectievelijk hun echtgenoot en vader, gedood te hebben op de boerderij van de familie.

Bij het drama is nog een zoon van het slachtoffer betrokken. Die was minderjarig op het ogenblik van de feiten en de jeugdrechtbank beslist over zijn lot. Walter Van Roy heeft bekend dat hij met een jachtgeweer op zijn vader geschoten heeft terwijl die sliep.

Het lichaam van Luc Van Roy werd op 22 april 2013 ‘s avonds gevonden. Twee dochters die niet meer op de boerderij woonden, waren ongerust omdat ze niets meer gehoord hadden van hun ouders. Politieagenten troffen het lichaam van de landbouwer aan in de woonkamer, gedeeltelijk bedekt met dekens. Zijn gelaat vertoonde schotwonden.

Op de vlucht

De echtgenote en de twee zonen konden worden gevonden na gsm-onderzoek. Ze waren gevlucht en hadden in hun auto geslapen op de parking van een tankstation in Hellebecq.

Van bij het eerste verhoor zei Walter Van Roy dat hij twee keer op zijn vader geschoten had, terwijl die aan het slapen was in de woonkamer. Na de feiten wilden ze het lichaam in een gracht gooien, maar ze konden het niet verplaatsen en hebben het dan maar laten liggen. De moeder had voorsteld om het wapen in de beerput te gooien.

Volgens Walter Van Roy was alles gepland met zijn moeder en zijn broer. Claudine Vannimmen, die zich in de badkamer bevond toen haar zoon op zijn vader schoot, heeft meerdere keren verklaard dat zij niet actief heeft deelgenomen aan het criminele plan. Ze zei dat ze haar zonen wel had horen zeggen dat ze hun vader wilden ombrengen, maar dat had ze niet ernstig genomen. De tweede zoon was niet in het huis toen er werd geschoten, maar bevestigt wel min of meer het verhaal.

Woensdag wordt de jury samengesteld. Het eigenlijke proces start op maandag 23 maart en zal iets langer dan een week duren.

Corrigeer

MEER NIEUWS