Spoorbaas Cornu geschokt over zware agressie tegen treinbegeleiders

Spoorbaas Cornu geschokt over zware agressie tegen treinbegeleiders

Foto: BELGA

Jo Cornu, gedelegeerd bestuurder van spoorwegmaatschappij NMBS, is geschokt dat afgelopen weekend treinbegeleiders het slachtoffer zijn geworden van een geval van zware agressie. In een persbericht veroordeelde ook minister van Mobiliteit Jacqueline Galant de geweldpleging.

De NMBS en de vakbonden riepen maandag een paritaire werkgroep anti-agressie samen, waarbij de feiten door de verschillende betrokken diensten werden belicht. Zij kwamen onder meer overeen om de bevoegde procureur des konings te contacteren en de aanwezigheid van Securail op de betrokken lijnen te verhogen.

‘Ik ben geschokt dat medewerkers en specifiek de treinbegeleiders, die nochtans uit alle tevredenheidsenquêtes gewaardeerd blijken, het slachtoffer zijn geworden van een zware agressie bij een normale controle van het vervoersbewijs’, aldus Cornu. ‘Het is een evidentie dat elke reiziger over een vervoersbewijs moet beschikken en dat de treinbegeleiders deze kunnen controleren zonder het slachtoffer te worden van agressie.’

‘Het is normaal dat elke klant word gecontroleerd’

‘Het controleren van de vervoersbewijzen behoort tot de opdracht van die personeelsleden’, reageerde Galant. ‘Het is de normaalste zaak dat elke klant in het bezit moet zijn van een geldig vervoersbewijs.’

In een persbericht verklaarde de groep Spoor van de vakbond VSOA de politieke autoriteiten en de NMBS-verantwoordelijken over het geweld te zullen aanspreken, ‘om concrete maatregelen, proportioneel volgens de ernst van de feiten te eisen, alsook een concreet engagement te vragen aan justitie zodat zij deze zaken met de grootst mogelijke vastberadenheid moeten behandelen’.

Spontane staking in Wallonië

De treinbegeleiders, zonder wie de treinen niet kunnen vertrekken, legden maandagochtend spontaan het werk neer na de agressie zaterdag tegen vier van hun collega’s in Moeskroen. De vier werden met uiteenlopende letsels in het ziekenhuis opgenomen.

De actie treft vooral het treinverkeer in Bergen en Doornik, maar ook in Luik en Charleroi. Maandagmiddag zijn meer dan veertig treinen zijn geschrapt door de staking in Doornik, Saint-Ghislain, Aat, La Louvière en Bergen.

(belga)

Corrigeer

MEER NIEUWS