Gat in sociale zekerheid mee veroorzaakt door rekenfout

Gat in sociale zekerheid mee veroorzaakt door rekenfout

Minister van Begroting Hervé Jamar (MR) Foto: BELGA

Een rekenfout van het Nationaal Pensioencomité ligt mee aan de basis van het tekort in de sociale zekerheid, dat vorige week pakken groter bleek te zijn dan verwacht. Dat bevestigt het kabinet van begrotingsminister Hervé Jamar (MR) maandag.

Het was een vertrouwelijk rapport van het Beheerscomité van de Sociale Zekerheid dat vorige week onthulde dat het tekort in de sociale zekerheid niet 500 miljoen euro bedraagt, zoals aanvankelijk begroot, maar wel 1,3 tot zelfs 1,5 miljard euro. Redenen daarvoor zijn onder meer de hogere werkloosheid, waardoor er minder sociale bijdragen binnenstromen en de RVA meer uitgaven heeft, en de daling in de consumptie, waardoor er minder btw-inkomsten zijn, klonk het.

Maandag blijkt echter dat het tekort ook mee veroorzaakt werd door een rekenfout van het Nationaal Pensioencomité, bevestigt Jamar. Concreet zou voor de prognoses voor de begroting voor 2015 gebruik zijn gemaakt van cijfers uit 2013, terwijl dit er uit 2014 hadden moeten zijn. De fout werd te laat ontdekt, klinkt het.

Wat dit alles voor de regering en de Belgische bevolking betekent, blijft momenteel onduidelijk. De gevolgen echt inschatten, zal in de loop van de komende dagen beter kunnen, want het monitoringcomité komt deze week met een uitgebreid cijferrapport over alle gegevens voor de totale begroting. Op basis daarvan kunnen de federale topministers vervolgens hun zoektocht starten.

Corrigeer

MEER NIEUWS