Geweigerd door opvangcentrum, enkele uren later dood door onderkoeling

De dakloze man kreeg geen toegang meer tot het gebouw en overleed enkele uren later. Foto: D.R.

Een dakloze vijftiger uit Namen is gestorven aan onderkoeling nadat hij geen toegang meer kreeg tot een nachtopvangcentrum. Het parket van Namen is een onderzoek gestart.

De feiten speelden zich twee weken geleden af in Namen, in de nacht van 6 op 7 maart. Toen Jean-Luc, een dakloze vijftiger, kwam aankloppen bij een nachtopvangcentrum kreeg hij te horen dat hij niet meer binnen mocht. De reden? Zijn quotum van 45 nachten was opgebruikt. Ook al waren er nog steeds lege bedden in het gebouw.

De man bracht daarom noodgedwongen de nacht door op straat, vlak voor het opvangcentrum. Maar omdat het buiten zodanig koud was, raakte hij onderkoeld. De man werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar enkele uren later.

Twee versies

Hoewel de bevoegde schepen Stéphanie Scailquin (CDH) de feiten eerst bevestigde, kwam ze enkele dagen later met een andere versie voor de dag, zo meldt de krant La Meuse. ‘De man had reeds gezondheidsproblemen en werd naar het ziekenhuis gebracht nog voor hij kwam aankloppen bij het opvangcentrum.’

Jean-Luc was al enkele maanden een bekend gezicht bij de sociale diensten in Namen. ‘Een vriendelijk man met een gouden hart’, getuigt Rico, een dakloze die regelmatig in het opvangcentrum verblijft. ‘Hij heeft me zelfs ooit eens tien euro uitgeleend, zonder daarvoor iets in ruil te vragen.’

Schande

Op sociale media regent het intussen verontwaardigde reacties, en ook oppositiepartij PS spreekt schande over het voorval. De partij vraagt overigens om een uitbreiding van het overnachtingsquotum op de agenda te plaatsen. Die huidige regels zijn van toepassing tussen november en maart. En pas als de temperatuur tussen die maanden onder -5 graden duikt, geldt er een uitzondering en valt het quotum weg.

Het parket van Namen is vandaag een onderzoek gestart. ‘We willen weten hoe en in welke omstandigheden de man precies gestorven is en wie er verantwoordelijk voor was’, luidt het.

Corrigeer

MEER NIEUWS