Vakbonden houden provinciale manifestaties op 31 maart en 1 april

Vakbonden houden provinciale manifestaties op 31 maart en 1 april

Foto: Het Volk

De provinciale acties die de vakbonden van plan zijn te organiseren tijdens de week voor Pasen zullen worden gehouden op dinsdag 31 maart en woensdag 1 april. Dat is maandag bekendgeraakt.

Dat er tijdens de Stille Week, de week voor Pasen, acties komen tegen de besparings- en pensioenmaatregelen van de federale regering was al bekend, maar nu is de agenda iets concreter. Op 31 maart zijn Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant aan de beurt, zo werd maandag bekendgemaakt. Op 1 april volgen dan de andere provincies.

Wat het precies wordt, moeten de verschillende provinciale bonden nog beslissen, maar een brief van het ABVV aan werkgeversorganisatie VBO maakt toch al een en ander duidelijk. ‘In sommige bedrijven kunnen de sensibiliseringsacties en de manifestaties de afwezigheid teweegbrengen van werknemers, militanten of leden die eraan deelnemen. De acties zullen dan ook beschouwd worden als stakingsdagen, waarvoor een stakersvergoeding uitgekeerd zal worden’, zo staat erin te lezen.

Met de acties willen de vakbonden de druk opvoeren, voor een tax shift, en tegen de besparingen van de verschillende regeringen, de hervorming van de pensioenen en de indexsprong. De provinciale acties zijn daarbij niet hun enige plannen. Zo staan donderdag en volgende week dinsdag manifestaties van het gemeenschappelijk vakbondsfront gepland, de eerste op het Brusselse Muntplein, de tweede aan het station Antwerpen Centraal. Vervolgens stappen de bonden op zondag 29 maart ook mee in een grote parade van de burgerbeweging Hart tegen Hard, en houdt de socialistische vakbond (voorlopig alleen) een algemene staking bij de overheid op 22 april.

Ook het ASTB (Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders), waarvan één op drie treinbestuurders lid is, kondigde voor 31 maart en 1 april overigens al stakingsdagen aan.

 

 

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS