John Crombez moet voor deontologische commissie van parlement verschijnen

John Crombez moet voor deontologische commissie van parlement verschijnen

Foto: rr

SP.A-fractieleider John Crombez moet voor de deontologische commissie van het parlement verschijnen. Volgens het Antwerpse hof van beroep ging hij zijn boekje te buiten door info over een jeugdzorgdossier door te spelen aan een jeugdrechter.

Crombez volgt al jaren dossiers in de jeugdzorg op en kreeg begin februari info doorgespeeld over een potentieel ‘gevaarlijk’ dossier. Het gaat over twee kindjes die door hun grootouders ‘ontvoerd’ werden naar Kroatië. De groot­ouders werden in de boeien geslagen en overgebracht naar een Belgische gevangenis, maar de kinderen bleven intussen ‘vergeten’ achter in een lokale jeugdinstelling in Kroatië.

Crombez besloot om de betrokken jeugdrechter de info over de slechte situatie van de kinderen door te spelen. Het Antwerpse hof van beroep oordeelde dat Crombez daarmee zijn boekje te buiten ging. Morgen moet Crombez zich daarom verantwoorden voor een deontologische commissie die werd samengeroepen door Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). ‘De commissie zal oordelen of de acties van Crombez in tegenspraak zijn met de deontologische code’, zegt Peumans. ‘Stel dat dat het geval is, dan kan hij enkel en alleen een openbare blaam krijgen in het Vlaams Parlement.’

Corrigeer

MEER NIEUWS