Onderzoekers zo goed als zeker dat ze stoffelijk overschot van Cervantes hebben

Onderzoekers zo goed als zeker dat ze stoffelijk overschot van Cervantes hebben

Foto: AFP

Het is meer dan waarschijnlijk dat de stoffelijke resten die in de crypte van een kerk in het centrum van Madrid gevonden zijn toebehoren aan Miguel de Cervantes Saavedra, de schrijver van de beroemde picareske roman ‘Don Quixote’ (Don Quichot van La Mancha). Maar volledig zeker zijn de onderzoekers nog altijd niet.

Francisco Etxeberria, de directeur van het wetenschappelijk team dat al sinds een jaar naar het stoffelijk overschot van de 16de eeuwse schrijver zocht, deelde vandaag mee op een persconferentie dat een deel van de beenderen die in januari gevonden werden in het klooste van de Ongeschoeide Trinitariërs meer dan waarschijnlijk van Miguel de Cervantes (1547-1616) zijn.

Het onderzoek verliep moeizaam omdat de beenderen in slechte staat verkeerden en de skeletten onvolledig waren (van Cervantes zouden enkel een onderkaak en enkele losse botten gevonden zijn), maar alles wijst erop dat het gaat om Cervantes: de plaats waar de beenderen gevonden werden, de ouderdom van de beenderen, de letters ‘M.C.’ op de kist, ... Te veel om toeval te zijn en niets wat er op wijst dat het niet om Cervantes zou gaan. Het enige dat ontbreekt, is onomstootbaar dna-bewijs en daarom durven de wetenschappers niet te zeggen dat ze 100 procent zeker zijn.

De ontdekking komt in ieder geval net op tijd: volgend jaar staan er immers grootste herdenkingen op stapel om de vierhonderdste verjaardag van zijn overlijden te vieren. Een plaats waar het stoffelijk overschot kan bezocht worden of een ‘officieel’ graf, zouden dan ook extra troeven zijn om toeristen te trekken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees