Neutraal sigarettenpakje komt er niet

Neutraal sigarettenpakje komt er niet

Foto: EPA

Er komen in ons land geen neutrale sigarettenpakjes. Dat is dinsdagochtend gebleken in de Kamer, waar een wetsvoorstel van cdH daarover op tafel lag. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open VLD én MR veegden het van tafel, onder meer omdat volgens hen nog onvoldoende is aangetoond dat zo’n neutraal pakje roken effectief ontmoedigt.

Niet enkel in ons land staat het idee van neutrale sigarettenpakjes momenteel op de politieke agenda. Vorige week nog keurde het Britse Lagerhuis een voorstel daartoe goed, en als het Hogerhuis volgt, mogen sigaretten in Groot-Brittannië vanaf midden 2016 enkel nog in een neutrale standaardverpakking worden verkocht. Ook de Franse politici denken erover na, en in Australië zijn ze zelfs al meer dan twee jaar een feit.

Dinsdagochtend lag in de Kamer een gelijkaardig voorstel op tafel, van oppositielid Catherine Fonck (cdH). Het was al tijdens de vorige regeerperiode ingediend, maar was niet meer op tijd gestemd geraakt.

‘Voorstel houdt geen rekening met producenten’

Ook deze regeerperiode dreigt het er echter niet door te komen, wegens een gebrek aan steun van de meerderheid. Want alle vier de meerderheidspartijen vinden het momenteel nog niet voldoende bewezen dat een neutraal pakje roken effectief ontmoedigt, en bovendien zal het namaak vergemakkelijken, vrezen ze. N-VA, CD&V, Open VLD als MR zien meer heil in preventie en rookstopbegeleiding, en willen nog wachten op de omzetting van de Europese tabaksrichtlijn die voor midden volgend jaar gepland staat. Daarbij komt, zo argumenteerde N-VA-Kamerlid Renate Hufkens, dat het voorstel op geen enkele manier rekening houdt met de producenten. ‘Een foute manier van werken’, vindt ze.

Vooral dit laatste schoot bij Fonck in het verkeerde keelgat. ‘Wanneer 20.000 mensen per jaar vroegtijdig sterven, dan vind ik zo’n argument van een lid van de commissie Volksgezondheid schokkend’, reageerde ze. ‘Ik hoor bij de meerderheid exact dezelfde argumenten als bij de tabaksproducenten zelf.’

‘Moeite die producenten in ontwerp stoppen, bewijst genoeg’

Van oppositiepartijen SP.A, PS en Ecolo kreeg ze wel steun. Karin Jiroflee (SP.A) ziet naar eigen zeggen bijvoorbeeld geen enkele reden om te wachten op Europa, ‘als we zelf al verdere stappen kunnen zetten om roken tegen te gaan’. Volgens Muriel Gerkens van Ecolo bewijzen de moeite en middelen die fabrikanten van sigaretten in de ontwerpen steken op zich al voldoende dat zij maar al te goed weten dat ze wel degelijk een impact op het rookgedrag hebben.

Honderd procent zeker is de afwijzing van het wetsvoorstel overigens nog niet, want dinsdag werd nog niet gestemd. De parlementsleden willen eerst nog van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) horen wat zij van plan is met de omzetting van de Europese tabaksrichtlijn. Maar als de vier meerderheidspartijen het afwijzen, is de kans dat het er niet komt uiteraard wel zeer groot.

Corrigeer

MEER NIEUWS