Asissen dodelijke schietpartij: ‘Hij schoot kalm op gewonde op voetpad’

Asissen dodelijke schietpartij: ‘Hij schoot kalm op gewonde op voetpad’

Foto: GvA

Antwerpen -

Ooggetuigen van de schietpartij aan café Tornado in de Van Arteveldestraat in Antwerpen zijn dinsdagvoormiddag voor het Antwerpse assisenhof komen getuigen. Verschillende onder hen hadden beschuldigde Murat Baran (42) achter vluchtende mensen zien lopen en hem zien schieten.

De bewoners van de Van Arteveldestraat werden op 30 april 2011 rond 19.45 uur opgeschrikt door enkele luide knallen. ‘Ik keek naar buiten en zag veel volk uit het café komen lopen. Een man met een pistool schoot op de vluchtende mensen. Er lag een slachtoffer in de ingang van het café en een tweede op het voetpad’, getuigde Mihai.

‘Daarna liep de schutter terug richting café. Hij ging naar de man die op het voetpad lag, keek naar hem en vuurde kalm twee kogels op hem af. Dan wandelde hij rustig weg in de richting van het De Coninckplein en stak hij zijn vuurwapen weg’, verklaarde Alfons, die over het café woonde. De andere buurtbewoners bevestigden zijn relaas.

Een van de getuigen die op het De Coninckplein woont, had na het horen van de knallen - die hij meteen als pistoolschoten herkende - zijn gsm genomen. Hij had vanuit zijn appartement een foto gemaakt van twee mannen die snel kwamen aanwandelen met vuurwapens en van wie hij vermoedde dat ze zich uit de voeten maakte.

Die mannen werden later geïdentificeerd als Riza B. en Sabah A. Beide mannen belandden een tijdje in de cel op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij, maar na baltisch onderzoek van de hulzen bleek dat alle kogels uit het pistool van Baran kwamen.

‘Hij vroeg me dikwijls om naar Irak te komen’

‘Ik kende de uitbater, omdat hij een relatie had met zijn zus, maar met de schietpartij zelf had ik niets te maken’, getuigde Riza. ‘Ik was die dag toevallig samen met Murat aan het café aangekomen. Hij kreeg binnen ruzie met enkele klanten en die gooiden met flessen naar hem. Hij riep iets in de trant van ‘iedereen buiten’. Toen de klanten weigerden te vertrekken, trok hij een wapen en hoorde ik schoten, waarna ik me meteen uit de voeten maakte.’

Na de feiten had hij geen contact meer met Baran. Zijn zus Neval, die een kind heeft met de beschuldigde, getuigde dat hij haar nog tot oktober vorig jaar gebeld had. ‘Hij deed dat met een Irakees nummer. Hij heeft me dikwijls gevraagd of ik niet naar Irak wilde komen, maar ik weigerde dat. Op het moment van de feiten was onze relatie al wankel en na alles wat er gebeurd is, wil ik niet meer samen zijn met hem. Ik heb hem dikwijls gevraagd waarom hij de feiten pleegde, maar hij heeft er nooit op geantwoord’, zei Neval.

De schietpartij kostte het leven aan twee mensen en verwondde vier mensen. Baran kon na de feiten echter ontkomen en is nog steeds voortvluchtig, hij laat dan ook verstek gaan op zijn proces.

Corrigeer

MEER NIEUWS