Aantal niet-zindelijke kleuters verdubbeld in vijf jaar tijd

Aantal niet-zindelijke kleuters verdubbeld in vijf jaar tijd

Archiefbeeld Foto: Shutterstock

Het aantal niet-zindelijke kleuters is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een enquête van de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen bij 300 Vlaamse kleuterscholen.

De ‘Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen’ heeft een bevraging van 300 kleuterscholen herhaald die het eerder al deed in 2009. Uit die enquêtes blijkt dat het aantal niet-zindelijke kleuters in vijf jaar tijd is verdubbeld: in 2009 was 25% van de kleuters niet zindelijk, terwijl dat vijf jaar later al de helft was. Dat zorgt er volgens de werkgroep voor dat de taaklast van kleuteronderwijzers in de instapklasjes op vele plaatsen wordt overschreden.

Werkomstandigheden ouders

In bijna twee op de drie gevallen ligt de oorzaak bij de ouders, zo blijkt uit de enquête. De werkomstandigheden van de ouders (38%), ouders die denken dat het de taak is van de school is om hun kind zindelijk te laten worden (17%) en het feit dat het kind wordt opgevoed door een alleenstaande ouder (9%) worden vaak aangehaald. 

De werkgroep wil dat de overheid het probleem aanpakt. Zo wordt voorgesteld dat in elke vestigingsplaats van een kleuterschool een kinderverzorgster aanwezig is die minimaal 12 uur werkt in elke instapklas. Ten tweede moet elke kleuterschool 0.5 uur kinderverzorging per kleuter die instapt na 1 september ontvangen.

Andere pijnpunten

Naast de verdubbeling van niet-zindelijke kleuters, worden nog zes andere pijnpunten in het kleuteronderwijs blootgelegd: een te laag werkingsbudget, een ongelijke behandeling van kleuterscholen, verouderde infrastructuur, een gelijkschakeling van administratieve ondersteuning, een gebrek aan middagtoezicht en directies die ook nog belast zijn met een klasopdracht.

Maar er is ook een positieve vaststelling: de gemiddelde aanwezigheid van kleuters is flink toegenomen sinds 1982. Vandaag de dag zijn 93 procent van de kleuters aanwezig op school.

Corrigeer

MEER NIEUWS