Ziekenhuis: 'Het meisje besefte wat er zou gebeuren als ze opnieuw de grenzen overschreed'

Ziekenhuis: 'Het meisje besefte wat er zou gebeuren als ze opnieuw de grenzen overschreed'

Foto: belga

Antwerpen - Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) reageert voor het eerst op het verhaal van een 17-jarig meisje met psychische problemen dat de nacht moest doorbrengen in een politiecel. 'Maandagochtend was er met haar afgesproken dat ze nog bij ons kon blijven tot haar overplaatsing naar Mol, op voorwaarde dat ze geen grensoverschrijdend gedrag stelde', reageert Renée Willems van het ZNA. 'Ze besefte wat de gevolgen zouden zijn, en toen het toch gebeurde, reageerde ze niet negatief op het feit dat ze bij ons weg moest.'

‘De jeugdrechter was volledig op de hoogte dat de patiënte naar justitie zou doorverwezen worden bij herhaaldelijk probleemgedrag’, had ook ZNA-hoofdpsychiater Vicky Matthysen, die de uiteindelijke beslissing nam om het meisje aan justitie te bezorgen, dinsdagavond al gezegd.

Er was afgesproken ze in het ziekenhuis kon blijven totdat ze in de instelling in Mol terecht kon, op voorwaarde dat ze 'niet opnieuw grensoverschrijdend gedrag stelde'. Die afspraak werd gemaakt in overleg met justitie, de instelling, en het meisje zelf.

'Ze reageerde niet negatief' 

Uiteindelijk stelde het meisje toch dat 'grensoverschrijdend gedrag'. Wat dat precies inhield wil het ziekenhuis niet zeggen, uit respect voor de privacy van de tiener en om de rechtsgang niet te schaden. Het gevolg was hoe dan ook dat ze niet langer in het ziekenhuis kon blijven. 

Willems voegt wel nog toe dat het meisje maandagavond  'niet uitgesproken negatief reageerde' op de overplaatsing naar het justitiepaleis, waar ze in een politiecel moest overnachten. 

Over het dossier werd ‘tot op het laatste moment’ overlegd in het kader van Netwerktafel Plus. ‘Dat is een overlegorgaan dat de opdracht heeft om tussen de diensten justitie, jeugdzorg en kinderpsychiatrie tot een sectoroverschrijdend zorgplan te komen voor jongeren met een complexe psychosociale problematiek’, legt de hoofdpsychiater uit.

Corrigeer

MEER NIEUWS