Anderlecht - Porto 5-0

Jong Anderlecht vreet Porto op in kwartfinale UEFA Youth League

Jong Anderlecht vreet Porto op in kwartfinale UEFA Youth League

Foto: Isosport

De U19 van Anderlecht heeft Porto alle hoeken van het veld laten zien in de kwartfinale van de UEFA Youth League, de Champions League voor de jeugd. Voor een recordopkomst van 13.162 supporters zorgde paars-wit voor een forfaitscore. Aaron Leya Iseka, het jongere broertje van Michy Batshuayi, was met een hattrick de grote held.

Anderlecht had in de achtste finale van de UEFA Youth League al verbaasd met een 1-0 zege tegen titelverdediger Barcelona, maar deed daar tegen Porto nog een schepje bovenop. Het mocht weer in het Vanden Stockstadion spelen en dat zorgde meteen voor een recordopkomst van 13.162 supporters, en al die fans zagen hoe paars-wit als een raket uit de startblokken schoot.

Nauwelijks vier minuten stonden er op de klok of Anderlecht U19 stond al op voorsprong dankzij twee mannen die al in actie kwamen bij de grote jongens: Andy Kawaya vond Aaron Leya Iseka, het jongere broertje van Michy Batshuayi zorgde meteen voor de 1-0.

Die twee zouden overigens de hoofdrol blijven vertolken, want terwijl doelman Mile Svilar de Portugezen van de gelijkmaker hield, deed Kawaya de Portugezen zoveel pijn dat hij enkel foutief af te stoppen viel. Nog voor het kwartier resulteerde dat in een strafschop: Leya Iseka klaarde de klus vanop de stip en het stond al 2-0. Porto zag alle kleuren van de regenboog en Kawaya bood met zijn tweede assist van de avond nog voor het halfuur Samy Bourard al de 3-0 aan. Het maakt de 18-jarige Belgische Congolees meteen de assistkoning in de UEFA Youth League. De flankspeler telt al zes assists.

Leya Iseka is topschutter van UEFA Youth League

Daarna nam Porto weer over en Anderlecht mocht van geluk spreken dat Fidelis op slag van rust niet verder kwam dan het doelhout. Maar na rust was het moment van Kawaya weer gekomen: de dribbelvaardige winger werd weer foutief gestuit in de zestien door de Belgische jeugdinternational Djim, de bal ging weer op de stip. Dat de wedstrijd daarop even stillag door een blessure van de scheidsrechter, deerde strafschopnemer Leya Iseka niet. Hij zette zijn tweede penalty om en vervolledige zo zijn hattrick. Leya Iseka, die ook al scoorde voor de eerste ploeg van Anderlecht, is met negen doelpunten nu ook topschutter van de UEFA Youth League. Op het uur zette winger Franck Mikal de kers op de taart voor Anderlecht. Zijn inzet werd door een ongelukkige Lumor in het eigen doel verlengd, waardoor de forfaitscore op het bord kwam.

Anderlecht blijft zo maar verrassen in de Champions League voor de jeugd. Het ontmoet nu in de halve finale het Oekraïense Shaktar Donetsk, dat Benfica uitschakelde na strafschoppen. In de andere halve finale speelt de U19 van AS Roma tegen de leeftijdsgenoten van Chelsea.

Corrigeer