Food

GETEST. Welke verse pizza smaakt het best?

GETEST. Welke verse pizza smaakt het best?
Topchef Broes Tavernier van restaurant 't Vijfde Seizoen in Aalter kreeg twaalf pizza formaggi, pizza’s met kaas, op de proeftafel. Naast deze drie producten, proefde hij ook nog pizza’s van Carrefour, Delicato, Taste of Inspirations, Cora, Boni, L’Artisane, Cora Dégustation, Trattorial Alfredo en Sodebo. Zijn verdict? Dat lees je in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 21 maart.

L‘Artisane
Benaming: 4 Kazen.
Op het etiket: Mozzarella, Italiaanse gorgonzola en blauwe Deense kaas. Deeg gekneed in de bakkerij. Huisgemaakte tomatensaus. Kaas 41 %.
Voedingswaarde: Per 100 g: 257 kcal, 14,1 g vetten, 2 g suikers.
Gewicht: 400 g.
Prijs: 4,83 euro (12,07 euro/kg).
Gekocht bij: Colruyt.
Beoordeling: ‘Kleiner dan de andere. Blauwe kaas is aanwezig, maar niet overal. Het deeg is dik, eerder brood- dan pizzadeeg. Geen fan van. Kaas is er genoeg. Ook stukken kaas, uitstekend. Blauwe kaas is van goede kwaliteit. Ook het beleg is goed. Ik proef ook tomaat.’

7/10

Albert Heijn
Benaming: Pizza Mozzarella.
Op het etiket: Italiaanse tomatensaus, mozzarella 40+ en tomaten. Bodem (50 %), tarwemeel. Geraspte mozzarella 11 %, blokjes 11%.
Voedingswaarde: Per 100 g: 205 kcal, 6,5 g vetten, 1,5 g suikers.
Gewicht: 355 g.
Prijs: 3,59 euro (10,11 euro/kg).
Gekocht bij: Albert Heijn.
Beoordeling: ‘Mooi uitzicht. Bodem is wat floppy. Er liggen kruiden op. En stukjes tomaat, dat is fijn. Kaas zit alleen in het midden. Deeg is wat broodachtig. Bodem kan erdoor maar het beleg is niet top. De kruiden maken de smaak interessanter. Niet slecht, maar ook niet fantastisch.’
6/10

Delhaize
Benaming: Pizza 4 Kazen - Fatto in Italia.
Op het etiket: Hout ovenpizza 4 kazen. Made in Italy. 4 kazen: edammer (13 %), schimmelkaas (10 %), emmentaler (4 %), oude harde kaas (3 %).
Voedingswaarde: Per 100 g: 210 kcal, 8 g vetten, 5 g suiker.
Gewicht: 330 g.
Prijs: 4,19 euro (12,70 euro/kg).
Gekocht bij: Delhaize.
Beoordeling: ‘Het uitzicht is heel gewoon, vlak. Ruikt heel zurig. Heavy van smaak. De blauwe kaas overheerst te veel.’
4/10


Van links naar rechts: L‘Artisane, Albert Heijn, Delhaize

ZO DEDEN WE DE TEST

De selectie

We kochten twaalf pizza’s met kaas uit het versaanbod van verschillende supermarkten.

De methode
Alle pizza’s werden volgens de instructies op de verpakking in de oven gebakken. Ze werden beoordeeld op uitzicht en smaak. Water neutraliseerde tussenin de smaakpapillen.

Het resultaat
Opvallendste vaststelling is dat je twee groepen kunt onderscheiden: de ‘prijsbrekers’ die gaan voor de laagste prijs en een tweede groep die kiest voor kwaliteit. De goedkoopste pizza is Boni 3 Formaggi Colruyt (1,82 euro), de duurste is Sodebo 4 Formaggi Match (6,30 euro). Puur op kwaliteit beoordeeld is de winnaar Pizza 4 Formaggi, Taste of Inspirations van Delhaize.

De locatie
We deden de test in restaurant 't Vijfde Seizoen, Stationstraat 9, 9880 Aalter. www.tvijfdeseizoen.com

Corrigeer