Bart De Clercq grijpt net naast ritzege in Catalonië

Bart De Clercq heeft een lange vlucht in de Ronde van Catalonië niet succesvol kunnen afronden. Onze landgenoot werd in een sprint met drie gevloerd door Maciej Paterski (eerste) en Pierre Rolland (tweede). Paterski is ook de eerste leider.

Wielrennen op Sportwereld.be

De Ronde van Catalonië is een rittenkoers van WorldTour-niveau met zeven pittige etappes. Ook de eerste rit vandaag ging over een geaccidenteerd parcours met start en aankomst in Calella: een col van tweede, eerste en derde categorie in de tweede wedstrijdhelft. De favorieten Chris Froome en Alberto Contador lieten zich nog niet zien, maar onze landgenoot Bart De Clercq twijfelde niet. De renner van Lotto-Soudal ging samen met Maciej Paterski (CCC) en Pierre Rolland (Europac) mee in de goede vlucht. De maximumvoorsprong van het trio bedroeg 13:18. Het peloton, gemend door Sky, Etixx-Quick.Step, Movistar en Tinkoff, zag het gevaar en probeerde de vlucht nog te neutraliseren, maar kwam te laat.

De Clercq zette als eerste de sprint in, maar viel op 200 meter van de meet compleet stil. Maciej Paterski ging er makkelijk over, Pierre Rolland werd tweede. De Pool Paterski is de eerste leider in de Ronde van Catalonië. Het peloton kwam 2min40 later over de streep. Tosh Van der Sande, ploegmakker van De Clercq, won de sprint voor de vierde plaats. Deze uitslag opent wel perspectieven voor het eindklassement voor klimmer De Clercq.

Voor de 28-jarige Paterski, zondag nog 22e in Milaan Sanremo, is het de eerste overwinning van het seizoen en de derde in zijn profcarrière. Vorig jaar won hij de Ronde van Noorwegen (2.BC) en de Memorial Henryka Lasaka (1.1). Dinsdag staat de tweede etappe op het programma, over 195 kilometer met start in Mataro en finish in Olot. De Ronde van Catalonië eindigt zondag in de Catalaanse hoofdstad Barcelona. 

Bart De Clercq: 'Voorbarig om te gaan dromen'

'Ik heb geen sprint in de benen, dus moest ik anticiperen. Vijfhonderd meter voor de aankomst deed ik een alles-of-nietspoging. Ik werd meteen gecounterd. De derde plaats is een mooi resultaat, maar ik had natuurlijk graag gewonnen', reageerde de renner van Lotto Soudal. 'Paterski was duidelijk de snelste van ons drie, die explosiviteit merkte ik ook bij de bergsprinten die hij won. In het peloton was er weinig organisatie, het was duidelijk dat niet één ploeg het heft in handen wilde nemen. Ik reed eerst alleen voorop, toen keek ik om en zag er twee naar me toe rijden. We waren vertrokken voor een avontuur. Met ons drieën reden we goed door, maar toch schrok ik van onze voorsprong die opliep tot veertien minuten, waar we er nog 2:40 van zouden over houden. Wat het algemeen klassement betreft, zal ik het dag per dag bekijken. Mijn huidige voorsprong is een mooie uitgangspositie, maar er komen nog zware ritten aan de volgende zes dagen. Het komt erop aan de schade te beperken bergop en dan zit er een mooi eindklassement in. Al is het nu nog te voorbarig om grote voorspellingen te doen of te gaan dromen.'
 

Marc Wauters: 'De Clercq kan nu zijn wedstrijd op Contador en Froome afstemmen'

'De Clercq hernam de competitie na zowat een maand. Hij deed dat voortreffelijk en staat heel scherp', toonde sportdirecteur Marc Wauters zich achteraf tevreden. 'De sterkste renner in koers heeft wel gewonnen. Maciej Paterski pakte op elk bergje de punten voor het bergklassement mee. Vergeet ook niet dat die kerel zondag nog Milaan-Sanremo reed. De Clercq zette op 500 meter van de finish alles op alles. Hij moest iets doen, want een rassprinter is hij niet. Paterski reageerde echter onmiddellijk op de versnelling van mijn renner en ging er dan vlot over. Sterk. Met de derde plaats zijn we tevreden. Het peloton bolde binnen op 2:40 en de groepsspurt werd dan nog eens gewonnen door Van der Sande.'

'De Ronde van Catalonië is ver van gedaan, zeker als je het deelnemersveld bekijkt. De Clercq kan nu defensief koersen en zijn wedstrijd op mannen als Contador en Froome afstemmen. Bovendien hebben wij nog iemand als Jurgen Van den Broeck achter de hand.'

Rituitslag
1. Maciej Paterski (Pol/CCC) 185,2km in 4u33:41
(gem. 40,60 km/u)
2. Pierre Rolland (Fra/EUC) op 0:00
3. Bart De Clercq (Bel/LTS) 0:02
4. Tosh Van der Sande (Bel/LTS) 02:40

5. Julian Alaphilippe (Fra/EQS) 02:40
6. Paolo Tiralongo (Ita/AST) 02:40
7. Enrico Gasparotto (Ita/WGG) 02:40
8. Bryan Coquard (Fra/EUC) 02:40
9. Carlos Barbero (Spa/CJR) 02:40
10. Julien Simon (Fra/COF) 02:40 .

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.