Minder gevallen van agressie op MIVB-net

Minder gevallen van agressie op MIVB-net

Metrostation Beekkant Foto: belga

Brussel -

Het aantal gevallen van fysieke agressie op het Brusselse openbare vervoersnetwerk is voor het derde jaar op rij gedaald. Dat meldt de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB maandagmiddag in een persbericht.

In 2014 werden in totaal 133 gevallen van fysieke agressie tegen MIVB-personeel genoteerd, en 541 gevallen van fysieke agressie tegen derden. Dat is voor beiden een daling, met respectievelijk 17 en 13 procent, en dit ondanks het feit dat het aantal gebruikers van het MIVB-net wél de hoogte inging.

Volgens de MIVB is de afname te danken aan de veiligheidsmaatregelen die werden genomen, zowel op bus, tram als metro, en is het veiligheidsgevoel van de reizigers ook opvallend gestegen. Zo gaven zij in 2014 een score van 6,8 op 10 voor de veiligheid op het MIVB-net, een score die volgens de MIVB overigens nog zal toenemen eens de renovaties aan de metrohaltes Kunst-Wet, Rogier en Schuman zullen beginnen te vorderen.

Aantal beledigingen stijgt wel

Toch is er ook minder goed nieuws. Want het aantal gevallen van agressie mag dan wel zijn gedaald, het toegenomen aantal gebruikers heeft tot gevolg dat het aantal beledigingen van personeel en andere reizigers wél gestegen is, met respectievelijk 18 procent en 23 procent. ‘De stijging van het aantal reizigers op het net doet het risico op spanningen en stress toenemen, en kan de stijging van het aantal woordenwisselingen verklaren’, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees