Ex-recordhouder vindt Mo Farah ‘niet-Europees’

Ex-recordhouder vindt Mo Farah ‘niet-Europees’

Mo Farah werd geboren in Somalië maar heeft de Britse nationaliteit Foto: AP

‘Mo Farah brak niet het Europees record maar het Somalische record.’ Die opvallende uitspraak doet de vorige recordhouder van de halve marathon Fabian Roncero.

Farah won zondag de halve marathon in Lissabon in 59 minuten en 32 seconden en doet daarmee 20 seconden beter dan Roncero 14 jaar geleden. En dat lijkt de Spanjaard niet te bevallen. In een interview met de Spaanse nieuwsagentschap EFE zei hij dat ‘in Lissabon niet het Europese record gebroken is maar het Somalische record’. Hij wijst daarmee naar het feit dat Farah in Mogadishu geboren is en als kind naar Groot-Brittannië verhuisde. ‘Een atleet die in Somalië geboren is, is voor de rest van zijn leven een Somaliër.’ Roncero vindt dan ook dat Farah geen enkel Europees record op zijn naam mag hebben staan.

Het is niet de eerste keer dat een concurrent Farah als ‘niet-Europees’ ziet. Volgens Farah vond ook zijn landgenoot Andy Vernon dat hij de Europese titel op de 10.000 meter als Somaliër niet verdiende. Vernon ontkende de uitspraken van Farah later.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.