Bruikbare opnames van stemmen en geluiden gehaald uit zwarte doos

Remi Jouty. Foto: REUTERS

Onderzoekers hebben met succes eerste bruikbare opnames van stemmen en geluiden kunnen halen uit de eerst gevonden zwarte doos.

Remi Jouty, hoofd van de BEA heeft daarover op een persconferentie in Parijs meer uitleg gegeven. Zo blijkt uit de gerecupereerde gegevens dat de laatste meldingen die vanuit het vliegtuig kwamen, routineboodshappen waren. De piloten bevestigden instructies die vanuit de controletoren gegeven werden.

De daling van het vliegtuig begon ongeveer één minuut na het laatste routinecontact met de luchtverkeersleiders. 'We hopen dat we de komende dagen een beter zicht hebben op de geluidsopnames uit de cockpit. Een vollediger beeld daarvan zal nog weken of maanden duren', zegt Jouty.  

Jouty voegde er ook nog aan toe dat het feit dat de brokstukken zo klein zijn, erop wijst dat het vliegtuig niet in de lucht is ontploft. 

Enkel omhulsel van tweede zwarte doos gevonden

De tweede zwarte doos van het neergestorte toestel van Germanwings is, in tegenstelling tot eerdere geruchten, woensdag nog niet gevonden. De reddingswerkers vonden wel het omhulsel van die zwarte doos, maar de machine zelf - die de vluchtdata registreerde - niet. Dat heeft de Franse president François Hollande verklaard in Seyne-les-Alpes, na afloop van het bezoek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy nabij de crashsite.

‘De zoektocht naar de tweede zwarte doos heeft nu de prioriteit’, zegt helikopterpiloot Xavier Roy in Seyne-les-Alpes. Zwarte dozen, die in feite een oranje kleur hebben, leveren cruciale data op om te weten te komen wat de oorzaak van vliegtuigongevallen is. 

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS