Eén op de vijf tankstations te mijden voor controle bandenspanning

Eén op de vijf tankstations te mijden voor controle bandenspanning

Foto: ss

Het controleren van de bandenspanning van je wagen is belangrijk voor de veiligheid en het brandstofverbruik, maar niet alle tankstations in ons land zijn even betrouwbaar. Volgens mobiliteitsclub VAB en consumentenvereniging Test-Aankoop is één tankstation op de vijf zelfs te mijden.

De ideale bandenspanning van een personenwagen bedraagt tussen de 2 en 2,5 bar. Dat controleren is niet overal even betrouwbaar. VAB en Test-Aankoop deden een grootschalig onderzoek bij 200 verschillende tankstations, en in 12 procent van de gevallen ontbreekt het toestel of functioneert het niet naar behoren.

Bij 7 procent van de geteste toestellen was er dan weer een afwijking van meer dan 0,1 bar, en dat is te veel. ‘Als je bandenspanning te laag is, verbruik je al snel 5 procent meer. Te zacht opgepompte banden, verslijten ook sneller’, zeggen beide belangenorganisaties.

Zowel VAB als Test-Aankoop raden aan om te kiezen voor een digitaal toestel dat de bandspanning meet. De gemiddelde afwijking ten opzichte van 2,5 bar is er kleiner dan bij analoge toestellen. Ook naar gebruiksgemak scoren de digitale toestellen beter, want je kan de slang makkelijker bedienen en de gewenste druk eenvoudig instellen. De analoge toestellen van DATS24 krijgen van VAB en T-A dan weer wel een goede score.

Betalend is betrouwbaar

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer en meer toestellen betalend zijn. ‘Deze toestellen zijn altijd erg betrouwbaar, omdat ze ook goed onderhouden worden. Maar het verschil in gemiddelde afwijking met de gratis toestellen is niet zo groot’, luidt de conclusie.

De beste meetresultaten werden gehaald bij de stations van de grotere merken: Shell Express, Esso Express en Q8 Easy.

Joni Junes, woordvoerder van VAB, toont in onderstaand filmpje waar je je bandenspanning controleert.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees