Greenpeace-activisten blijven tot donderdagmiddag in pyloon boven Schelde

De Greenpeace-activisten die sinds dinsdagochtend op 45 meter hoogte in een pyloon nabij de kerncentrale van Doel kamperen, willen nog tot donderdagmiddag ter plaatse blijven. De stunt kadert in een actie van de milieuorganisatie tegen de heropstart van de ’scheurtjescentrale’ Doel 3 en de verlenging van Doel 1 en 2.

De vier actievoerders beklommen dinsdagmorgen de 170 meter hoge pyloon boven de Schelde en installeerden er hun tent. Ze hingen een spandoek op met de boodschap ‘Hoe groot is uw scheur’, het thema van een publiekscampagne die mensen oproept om foto’s van scheuren te delen.

‘Honderden mensen gingen zelf op zoek naar een scheur, stuurden een foto in en toonden zo dat zij ook bezorgd zijn over de veiligheid van Doel’, zegt Eloi Glorieux van Greenpeace. ‘Op minder dan 24 uur tijd slaagden zij erin om meer dan de helft van het aantal scheuren in Doel te verzamelen.’

De vier activisten, drie mannen en een vrouw, willen nog tot donderdagmiddag op hun negen vierkante meter kleine platform blijven. Dat blijft improviseren, maar de vier zijn professionele klimmers en voeren al langer actie samen. ‘De actie verloopt super’, zegt de Antwerpse Marie-Elise Bettens, terwijl ze pannenkoeken eet en koffie drinkt op 45 meter hoogte.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees