Nationale Loterij laat jury bepalen of ‘controleurs’ niet te oud lijken

Tieners op auditie om krantenwinkels te mogen controleren

Tieners op auditie om krantenwinkels te mogen controleren

Foto: bdw

De minderjarigen die de Nationale Loterij inzet om te controleren of krantenwinkels geen kansspelen verkopen aan tieners, moeten voortaan eerst een strenge ‘auditie’ overleven. ‘Als de jury vindt dat zo’n minderjarige te oud lijkt, dan wordt die afgekeurd.’ Veel krantenverkopers voelden zich immers in de val gelokt.

In bijna 5.400 winkels in ons land kan je kansspelen van de Nationale Loterij kopen, gaande van een Lotto-formulier tot een Win-for-Life-krasbiljet. De verkoop ervan aan minderjarigen is wel streng verboden, iets wat de Nationale Loterij zelf controleert. Ze schakelt daarvoor minderjarige mysteryshoppers in, tieners die een krantenwinkel binnenstappen en om een biljet vragen. Winkeliers die daarop ingaan, worden streng gestraft.

Maar de strenge controles zorgden voor veel wrevel bij de dagbladverkopers. ‘Sommige tieners die de Nationale Loterij op pad stuurde, hadden het uiterlijk van iemand van 21 jaar’, zegt Hendrik Blommaert, bestuurslid van de Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP). De Nationale Loterij heeft oor naar die verzuchtingen. ‘Er worden daarom voortaan twee keer per jaar audities georganiseerd’, klinkt het. Hoe die audities precies verlopen, lees je in Het Nieuwsblad van donderdag 26 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees