KUNST

Ontslagen na choquerend beeld Spaanse koning

Ontslagen na choquerend beeld Spaanse koning

‘Not dressed for conquering’ van Ines Doujak. Foto: epa

Het Barcelonese museum voor hedendaagse kunst Macba verliest zijn top na gedoe met een beeld van ex-koning Juan Carlos.

Het Barcelonese museum voor hedendaagse kunst Macba likt zijn wonden. Vorige week sloot het op zijn openingsdag de expositie Het beest en de soeverein. Dat besliste de directeur toen hij voor het eerst het aanstootgevende beeld Not dressed for conquering zag.

In dat beeld had de Oostenrijkse kunstenares Ines Doujak de Spaanse koning Juan Carlos en de Boliviaanse arbeidersactiviste Domitila Chúngara in een compromitterende pose afgebeeld. Samen met een hond deden ze een standje op een bedje van nazihelmen.

Het personeel belegde spontaan een werknemersvergadering. Het betreurde de beslissing en vroeg om uitleg. Er waren suggesties dat er externe druk was uitgeoefend om de tentoonstelling stop te zetten. Ex-koningin Sofía, de echtgenote van Juan Carlos, is erevoorzitter van het museum.

Onder druk van de publieke opinie keerde directeur Bartomeu Marí uiteindelijk zijn kar. Vorig weekend ging de tentoonstelling toch door, mét het gewraakte beeld. Volgens El País kwamen er 48 procent meer bezoekers dan gebruikelijk.

In de nasleep van de gebeurtenissen vroeg Marí om de twee curatoren van de tentoonstelling te ontslaan wegens ‘onherstelbaar verlies van vertrouwen.’ Volgens Artnews hadden zij eerst geweigerd het beeld uit de expositie te verwijderen.

Daarop diende Marí zelf zijn ontslag in. Alle ontslagen zijn aanvaard door de raad van bestuur. De directeur blijft nog drie tot vier maanden in functie tot er een opvolger is gevonden.

Corrigeer

MEER NIEUWS