PORTRET. Andreas Lubitz: 'Een perfect normale jongeman’

Copiloot Andreas Lubitz

Andreas Guenter Lubitz, de copiloot die het vliegtuig van Germanwings bewust liet crashen, was een 27-jarige Duitser. Hij liet het vliegtuig crashen nadat zijn gezagvoerder naar het toilet ging en hij hem weigerde terug in de cockpit te laten.

Wat Lubitz bezielde toen hij zijn gezagvoerder buitensloot en het vliegtuig bewust naar beneden liet gaan, weet niemand. ‘De copiloot heeft volgens ons geen ziekte of hartprobleem gehad,’ zei procureur Brice Robin tijdens een persconferentie in Marseille. ‘Zijn ademhaling klonk tot op het eind heel normaal.’ De Franse justitie gaat ervan uit dat de copiloot het toestel bewust heeft laten neerstorten en behandelt de crash als een moordzaak.

Voor zover bekend had de man niet de minste banden met terroristische organisaties. De familie van de copiloot heeft Marseille al verlaten, aldus nog procureur Brice Robin.

Lubitz is een 27-jarige Duitser, afkomstig uit de stad Montabaur in de deelstaat Rijnland-Palts. Montabaur is een klein stadje met 12.500 inwoners in de buurt van Koblenz. Lubitz woonde nog bij zijn ouders in Montabaur en had ook een woning in Düsseldorf.

 

‘Hij onderbrak opleiding door burn-out’

Lubitz werkte sinds september 2013 voor de Duitse luchtvaartmaatschappij en had 630 vlieguren achter zijn naam staan. Net als Patrick S., de meer ervaren gezagvoerder en vader van 2 kinderen, had hij zijn opleiding gehad in de vliegacademie van Lufthansa in Bremen. Lubitz heeft zes jaar geleden zijn pilotenopleiding gedurende elf maanden onderbroken. Carsten Sphor, CEO van luchtvaartmaatschappij Lufthansa wou niet ingaan op de redenen van die onderbreking. Duitse media waaronder Der Spiegel, Bild en de Frankfurter Allgemeine Zeitung melden dat de copiloot zijn opleiding onderbroken zou hebben vanwege een burn-out. Dat concluderen ze uit een gesprek dat ze hadden met de moeder van een voormalig klasgenoot van Lubitz. Hij zou haar dochter in vertrouwen hebben verteld dat hij elf maanden afwezig was geweest vanwege een burn-out.

 

'Positief voorbeeld’

Het parket heeft aan het gerecht gevraagd een onderzoek te voeren naar de persoonlijke en professionele omgeving van de Duitse copiloot, die over alle brevetten beschikte om het toestel te kunnen besturen.

Lid van vliegclub

Hij was ook lid van ‘LSC Westerwald e.V.’, een vliegclub in Montabaur. De club plaatste reeds een overlijdensbericht van Lubitz op haar website. ‘Andreas werd al op jonge leeftijd lid van onze club om zijn droom om piloot te worden waar te maken. Maar hij heeft zijn droom nu met zijn leven betaald’, meldt de club in het overlijdensbericht.

Een lid van de vliegclub, Peter Rücker, zei tegen persbureau Associated Press dat Lubitz niet depressief leek toen hij hem voor het laatst sprak. Dat was toen Lubitz zijn brevet voor zweefvliegen vernieuwde. ‘Hij was blij dat hij de job bij Germanwings had en het ging goed met hem. Hij liet een positieve indruk achter.’ Rücker kan niet geloven dat Lubitz tot zoiets in staat zou zijn. ‘Vliegen was zijn droom en hij was een perfect normale jongeman en een zeer bekwame piloot.’

Lubitz wordt door kennissen omschreven als een atletische jongeman. 'Erg beleefd ook', voegt buurman Johannes Rossbach (23) toe. 'Ik zag hem geregeld voorbij joggen. Hij zei altijd vriendelijk 'goeiedag', maar een echte gesprekken hebben we niet gevoerd.' Rossbach kan maar niet geloven dat zijn buurman 149 andere mensen mee de dood heeft ingejaagd. 'Je zag helemaal niet aan hem dat hij problemen had. Ik begrijp er niets van. Ik kan niet geloven dat iemand het over zijn hart kan krijgen om zo'n zelfzuchtige daad te stellen.'

 

Corrigeer

MEER NIEUWS