Alles wat u moet weten over Gent-Wevelgem

Alles wat u moet weten over Gent-Wevelgem

John Degenkolb Foto: John Degenkolb won in 2014 Gent-Wevelgem

Volgt John Degenkolb zichzelf op als winnaar van Gent-Wevelgem? Na zijn zege in Milaan-Sanremo is hij alvast de topfavoriet. Maar wie zijn zijn tegenstanders? Wat zegt het parcours? En wat voor weer krijgen we zondag? Alles wat u moet weten over Gent-Wevelgem.

VOLG GENT-WEVELGEM HIER LIVE VAN START TOT FINISH

Sterren staan gunstig voor de Belgen

Gent-Wevelgem werd voor het eerst in 1934 georganiseerd en ging enkel in de oorlogsjaren niet door. Zondag staat de 77ste editie op het programma. Van 1934 tot en met 1978 slaagden er maar vier buitenlanders in om Gent-Wevelgem te winnen: de Zwitser Rolf Graf (1954), de Fransen Jacques Anquetil (1964) en Bernard Hinault (1977) en de Brit Barry Hoban (1974). Die gouden tijden voor de Belgen zijn echter voorbij. Sinds de jaren '80 wint nog slechts één keer op drie een landgenoot. Dat komt dan mooi uit want het is ondertussen alweer drie jaar geleden dat Tom Boonen als laatste Belg Gent-Wevelgem won. In 2013 was het de beurt aan Peter Sagan, vorig jaar klopte John Degenkolb de concurrentie in een massasprint.

Vijf renners slaagden er ooit in om drie keer Gent-Wevelgem te winnen. Vier Belgen (Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx en Tom Boonen) en één Italiaan (Mario Cipollini). Boonen kon zondag alleen recordhouder worden, maar moest door een blessure forfait geven.

Winnaars afgelopen 10 jaar

2014 | DEGENKOLB John
2013 | SAGAN Peter
2012 | BOONEN Tom
2011 | BOONEN Tom
2010 | EISEL Bernhard
2009 | BOASSON HAGEN Edvald
2008 | FREIRE Oscar
2007 | BURGHARDT Marcus
2006 | HUSHOVD Thor
2005 | MATTAN Nico

Parcours

Gent-Wevelgem start in tegenstelling tot wat u misschien zou verwachten niet in Gent, maar in Deinze. Van daaruit gaat het naar de Belgische kust, om in Adinkerke (na 73km) richting de beruchte 'Moeren' te trekken. In de grensstreek volgen 9 pittige hellingen. Na twee keer de Casselberg volgt de Catsberg. Tussen kilometerpaal 152 en 205 moeten vervolgens in lusvorm twee keer de Baneberg, de Kemmelberg en de Monteberg worden bedwongen. Het ergste is dan achter de rug. Een eventuele kopgroep moet na deze hellingenzone nog 34 kilometer op vlakke wegen via Ieper naar Wevelgem uit de greep van het peloton proberen te blijven. Niet verwonderlijk dat Gent-Wevelgem de laatste jaren vooral in een sprint met een uitgebreide groep sterke jongens is geëindigd (bekijk hier de verkenning van de Kemmelberg door Johan Museeuw). 

Start: Deinze: 0km
Casselberg: 120km
Casselberg: 126km
Catsberg: 143km
Baneberg: 152km
Kemmelberg: 160km
Monteberg: 164km
Baneberg: 193km
Kemmelberg: 201km
Monteberg: 205km
Finish: Wevelgem: 239km


Bekijk het volledige kaartje onderaan dit artikel

Vorig jaar: Degenkolb won ontregelde massasprint

Een vroege vlucht van vijf renners, waartoe ook Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Robert) behoorde, kreeg maximaal tien minuten voorsprong, maar het peloton hield de vluchters steeds aan de leiband. De Italiaan Boaro (Tinkoff-Saxo) was de laatste overlevende, hij was nog voorop na de laatste beklimming van de Kemmelberg, maar veertig kilometer voor de meet was het aan de grote kanonnen. 

Peter Sagan, Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke toonden hun goeie benen op de Kemmelberg, maar voor afscheiding zorgde die beklimming. Met Boonen, Greipel, Sagan, Démare, Degenkolb en Kristoff zaten alle snelle mannen nog voorin. Een laatste uitvalspoging van Devolder draaide op niets uit. Een massale valpartij in de slotkilometer telde Greipel en Farrar definitief uit.Tom Boonen bleef wel overeind maar werd ingesloten, Sagan ging de sprint vroeg aan maar werd nog voorbij gesneld door Degenkolb en Démare. Voor de Duitser de grootste zege uit zijn carrière, tot hij vorige week Milaan-Sanremo won.

De favorieten

Gezien het wedstrijdverloop van de laatste jaren komen vooral de snelle jongens met veel inhoud zondag als topfavoriet aan de start. En dan kijken we uiteraard in de eerste plaats naar John Degenkolb. De Duitser van Giant-Alpecin is titelverdediger in Gent-Wevelgem en won vorige week op indrukwekkende wijze Milaan-Sanremo. Degenkolb lijkt dan ook dé te kloppen man. De grote uitdager wordt Alexander Kristoff. De Noor zal op revanche azen na zijn tweede plaats in Sanremo. Kristoff won dit seizoen al vijf massasprints, maar verloor vorige week de belangrijkste spurt van het seizoen van Degenkolb. Sportieve wraak in Wevelgem?

Twee andere topfavorieten zijn de nummer twee en drie van vorig jaar: Arnaud Démare en Peter Sagan. Démare was niet goed in Milaan-Sanremo, maar liet dit seizoen al aardige dingen zien. De Fransman van FDJ werd tiende in de Omloop Het Nieuwsblad en werd in Parijs-Nice tweede in een massasprint achter André Greipel. Hij bleef toen wel Degenkolb en Matthews voor. Peter Sagan staat dan weer flink onder druk. De winnaar van 2013 werd vorige week vierde in Sanremo. Niet voldoende volgens de exentrieke teameigenaar Oleg Tinkov, die sportieve baas Bjarne Riis aan de kant schoof. 

Er staan nog héél wat snelle jongens aan de start in Deinze: denk maar aan rasspurters als Mark Cavendish, André Greipel, Nacer Bouhanni, Tyler Farrar, Theo Bos, Gerald Ciolek, Alessandro Petacchi, Giacomo Nizzolo, Elia Viviana, Tom Van Asbroeck en het Lampre-duo Cimolai-Bonifazio (beiden top-10 in Sanremo). Zij moeten allemaal hopen dat ze de opeenvolging van hellingen voldoende overleven (Wat voorspellen de kenners? Bekijk hier de pronostiek van ons wielerparlement).

En dan heb je uiteraard nog het kransje krachtpatsers dat er alles aan zal moeten doen om een massasprint te vermijden: Zdenek Stybar, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Filippo Pozzato, Ian Stannard, Geraint Thomas, Jurgen Roelandts, Jelle Wallays,... Sterke beren genoeg om op zijn minst iets te proberen tussen Deinze en Wevelgem (bekijk hier de volledige deelnemerslijst). Fabian Cancellara zal er na zijn zware valpartij in de E3 Harelbeke niet bij zijn.

Het weer

De Flandriens in het peloton kunnen hun hartje ophalen: het wordt zondag absoluut snertweer. Donkere wolken, een flink pak regen en gevoelstemperaturen rond de 5 graden. Mooiweerfietsers blijven zondag dus maar beter thuis (bekijk de meest recente weersvoorspelling hier). 'Het wedstrijdverloop zal natuurlijk weer afhangen van de weersomstandigheden. Volgens de voorspellingen gaat het zondag regenen en zal ook de wind de renners het knap knap lastig maken', stelt koersdirecteur Frank Hoste.

Ook Gent-Wevelgem voor vrouwen

Zondag werken ook de vrouwen hun Gent-Wevelgem (DE cat. 1.2) af. De rensters starten in tegenstelling tot de mannen niet in Deinze, maar om 11u25 van op de Grote Markt in Ieper en trekken van daaruit over 115 kilometer naar de finishlijn in Wevelgem. Vorig jaar was de Amerikaanse Lauren Hall er de beste.

Weetjes om zondag mee uit te pakken in uw huiskamer of op café

* De stad Ieper speelt een prominente rol in Gent-Wevelgem. Na de Franse en West-Vlaamse heuvels rijdt het peloton de laatste grote stad op zijn weg binnen via de Rijselpoort. Ze steken door tot op de Grote Markt waar ze langs de monumentale Lakenhallen een bocht maken om daarna de stad terug te verlaten langs de Menenpoort. Wellicht één van de bekendste monumenten van Flanders Fields. 

* Gent-Wevelgem heeft een budget van 1.350.000 euro. Meer dan 2.000 vrijwilligers waarvan 963 seingevers zetten zich zondag in voor de koers. In totaal worden er ook 4.000 vips ontvangen in de verschillende tenten.

* Zondag vindt ook Gent-Wevelgem voor vrouwen plaats (bekijk hier onze vooruitblik). Zoals de mannen hun podiummissen hebben, krijgen de vrouwen nu hun podiummisters. Niemand minder dan ‘Mister Belgium Personality’ Fabio Ronti en ‘Mister Universe Model Belgium’ Philip Moers worden betrokken bij de podiumhuldiging.

* De trofee bij de mannen is een kunstwerk gemaakt door Nick Ervinck. Het is een futuristisch beeldje geworden waarin de snelheid van de wielrenner vervat zit en is vervaardigd uit polyamide (bekijk hem hier).

Praktisch: klik op de links

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.