Ook Brussels Airlines en Jetairfly passen veiligheidsmaatregelen aan

Nadat de Belgische luchtvaartmaatschappij Jetairfly na het drama met het vliegtuig van Germanwings zijn veiligheidsmaatregelen vrijdagochtend aanpaste, moeten vanaf volgende week ook bij Brussels Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van ons land, steeds twee personen aanwezig zijn in de cockpit. Dat meldt De Tijd op zijn website. Eerder voerden ook onder meer Thomas Cook, de Lufthansa-groep, EasyJet, Air Berlin, Condor, TuiFly, Norwegian Air Shuttle en twee Canadese luchtvaartmaatschappijen de regel in.

Door het vergrendelen van de deur van de cockpit had de copiloot van de gecrashte Airbus van Germanwings twintig minuten tijd om zijn waanzinnige plan uit te voeren, zonder dat iemand in het vliegtuig daar iets tegen kon ondernemen. De piloot in de cockpit kan immers iemand de toegang weigeren, zelf al kent die de juiste code om binnen te komen. De copiloot, Andreas Lubitz, had zijn kans gezien toen de boordcommandant even de cockpit had verlaten, om te gaan plassen. Nadien liet Lubitz hem niet meer binnen.

In de Verenigde Staten moet een andere bemanningslid, een hostess of steward, in zo'n geval al langer tijdelijk de plaats innemen van die piloot. En ook een aantal Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, paste de regel al toe. 'Als een piloot naar het toilet moet is het hoofd van het cabinepersoneel verplicht om in die korte periode in de cockpit te staan’, liet Ryanair eerder deze week aan onze redactie weten.

'Reizigers een nog veiliger gevoel geven'

In navolging van de vliegramp in Zuid-Frankrijk, en na een ontwerptekst met nieuwe aanbevelingen voor de bezetting in de cockpit die het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) donderdag rondstuurde, is intussen echter al een groot aantal luchtvaartmaatschappijen gevolgd. 

Het begon met Thomas Cook, de Lufthansa-groep, EasyJet, Air Berlin, Condor, TuiFly, Norwegian Air Shuttle en twee Canadese luchtvaartmaatschappijen. Maar intussen zijn ook twee Belgische luchtvaartmaatschappijen in hun spoor getreden: Jetairfly en Brussels Airlines. 'Als een van de piloten de cockpit verlaat, moet een lid van het cabinepersoneel bij de overgebleven piloot plaatsnemen', zei woordvoerder Hans Vanhaelemeersch van Jetairfly vrijdagmiddag. 'We willen onze reizigers zo een nog veiliger gevoel geven.' Iets later maakte ook Brussels Airlines bekend haar procedures vanaf volgende week te veranderen. 

'Kwaadwillige piloot zal altijd zin kunnen doorvoeren'

Luchtvaartexpert Luc De Wilde ziet het graag gebeuren, maar benadrukt dat deze maatregel nooit zal uitsluiten dat een echt kwaadwillige piloot zijn zin zal kunnen doorvoeren, bijvoorbeeld door zijn collega te vermoorden. 'Al krijgt het tweede bemanningslid in de cockpit er tenminste wel de kans mee tussenbeide te komen of de deur te openen'.

Corrigeer

MEER NIEUWS