Honderduizenden euro’s aan zout bespaard door zachte winter

 Honderduizenden euro’s aan zout bespaard door zachte winter

Foto: evb

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft deze winter al 41.274 ton zout gestrooid op gewest- en snelwegen. Dat is de helft minder dan twee jaar geleden. Ook voor de gemeenten en steden in ons land betekent de zachte winter een aanzienlijke besparing. Op zout, maar vooral op personeelskosten.

‘Alhoewel de lente begonnen is, duurt de winterperiode voor ons tot de vierde maandag van april. We hebben tot nu toe 41.274 ton zout gestrooid op gewest- en snelwegen’, zegt Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer. Dat is minder dan de helft van wat er in de winter van 2012-2013 werd gestrooid. Die van 2013-2014 was echter nog zachter. Toen werd amper 9.065 ton zout gebruikt, het laagste aantal in 25 jaar.

Gemeenten

Ook voor de gemeentebesturen, die vaak al krap bij kas zitten, is de zachte winter een aangename verrassing. Minder zout en vooral minder extra personeelskosten.

De stad Aarschot bijvoorbeeld bespaarde al minstens 52.000 euro op zout. ‘De voorraad is bijna op maar het zou moeten lukken dat we nu nog veel wintertoestanden zullen krijgen’, klinkt het.

In Scherpenheuvel-Zichem, zegt burgemeester Manu Claes, voelen ze het vooral aan de personeelskosten omdat ze geen personeel hebben moeten opvorderen om te strooien.

In Riemst, Limburg, was 40.000 euro voorzien voor 400 ton strooizout. Dankzij de zachte winter hebben ze maar 60 ton nodig gehad.

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer spreekt men eerder van een gemiddelde winter omdat er veel preventief is gestrooid. ‘De voorraden die we nog hebben, houden we gewoon bij voor volgende winter’, zegt Ilse Luypaerts.

Corrigeer

NIEUWS