Commentaar

Wim Vos: 'Op naar de meest open Ronde van deze eeuw'

Wim Vos: 'Op naar de meest open Ronde van deze eeuw'

Foto: Photonews

Tweet van Sven Nys, gisteren nog voor de aankomst in Harelbeke: ‘Het voorjaar helemaal onthoofd! Geen Cancellara, geen Tom Boonen! Dan is kijken al veel minder leuk.’

Wielrennen op Sportwereld.be

Zou het?

Natuurlijk is het jammer, doodjammer, die val van Cancellara. Helden horen te sneuvelen op de fiets, rechtstaand op de pedalen, tong uit de mond, terwijl de concurrentie hen genadeloos achterlaat. En niet door een val op een moment dat zelfs Sporza de wedstrijd nog niet de moeite waard vindt om ze uit te zenden. Dat gun je niemand.

En natuurlijk hebben ook wij gevloekt toen de droeve mare uit het ziekenhuis van Waregem ons bereikte. Even hard als toen we Tom Boonen in een godvergeten Frans dorp zijn tragische smak tegen het asfalt zagen maken. De wielerwereld en al zijn heroïek en traditie bestaan in hoofdzaak bij de gratie van de grote iconen. Alleen al daarom zullen we ze volgende week verdomd hard missen. Helemaal omdat het er allemaal zo onwaarschijnlijk veelbelovend uitzag. Na de jarenlange dominantie van Boonen en Cancellara leek de nieuwe lichting vol het vuur te zullen openen. Een regelrechte clash zou het worden. Jong tegen oud. Paukenslag en tromgeroffel! Tot gisteren. Tot alleen de jongeren overbleven.

Maar of het daarom ook veel minder leuk wordt volgende week? Of u straks echt niet hoeft te kijken? Het boek der ouwe volkswijsheden is ook het wielrennen niet onbekend. De een zijn dood is de ander zijn brood. Waar oude helden sneuvelen, daar staan er nieuwe op. Het zal volgende week niet anders zijn. Integendeel, net door de afwezigheid van Boonen en Cancellara is de Ronde van Vlaanderen editie 2015 nu al de meest open editie van deze eeuw. Een Ronde zonder een, laat staan twee uitgesproken topfavorieten.

Weg lijken plots alle zekerheden tussen Brugge en Oudenaarde, weg de stelligheid dat minstens twee ploegen de wedstrijd zullen willen controleren, weg die twee namen waarop iedereen zijn wedstrijd afstemmen kan. Meer dan ooit zullen ze straks hun eigen wedstrijd moeten rijden. Van Avermaet, Vanmarcke, Sagan, Stybar… al die renners die al tijden snakken naar een zege in Oudenaarde, maar zich in het verleden altijd gebarreerd zagen door het duo Boonen-Cancellara. Maar als die wetenschap de nieuwe lichting ertoe kan verleiden om straks vrij hun kans te gaan en vol opportunisme de strijd met mekaar aan te gaan, wat zouden we in godsnaam dan nog treuren? Dan zou een Ronde zonder Boonen en Cancellara plots weleens extra leuk om kijken kunnen worden.

Corrigeer

MEER NIEUWS