EK-KWALIFICATIES. Droomdebuut voor 'Hurri-Kane', lucky goal voor Zlatan

Engeland heeft zijn uitstekende vorm in de EK-kwalificaties bevestigd met een eenvoudige thuisoverwinning tegen Litouwen in groep E. Premier League-revelatie Harry Kane beleefde een droomdebuut. In groep G houdt Zlatan Zweden in het spoor van leider Oostenrijk met een bizarre goal, en in groep C won Spanje een rechtstreeks duel om de tweede plaats van Oekraïne.

Groep E: Droomdebuut voor 'Hurri-Kane'

Engeland bevestigde zijn uitstekende vorm in groep E met een makkelijke thuisoverwinning tegen Litouwen. Wayne Rooney zorgde na een uitstekende actie van Danny Welbeck al na zes minuten voor de voorsprong, en vlak voor rust zorgde Welbeck zelf voor de 2-0. Raheem Sterling dikte na rust nog aan door een voorzet van Rooney binnen te werken. Maar het moment suprême kwam er in de 73ste minuut: Tottenham-spits Harry Kane kwam Rooney vervangen en kopte al na 79 seconden de 4-0 op het scorebord. Daarmee doet de 21-jarige spits deed bij zijn debuut voor de Engelse nationale ploeg wat hij al het hele seizoen doet in het shirt van Tottenham: scoren. Zijn doelpunt vanavond was zijn 35ste officiële treffer van het seizoen.

Slovenië won thuis met ruime 6-0 cijfers van San Marino, Zwitserland pakte een derde overwinning op rij tegen Estland (3-0). Engeland heeft nu al zes punten meer dan Slovenië en Zwitserland, Litouwen moet de grote jongens laten gaan.

Bekijk hier de volledige stand in groep E!

Groep G: Geniale Zlatan houdt Zweden in spoor Oostenrijk

Zweden zocht in de eerste helft tevergeefs naar een gaatje in de defensie van Moldavië, de hekkensluiter in groep G met één punt. Maar de wedstrijd was na de rust nog maar elf seconden hervat of de bal lag wel in het Moldavische doel: doelman Ilie Cebanu trapte pardoes op het hoofd van Zlatan Ibrahimovic, waarna het leer zonder het medeweten van de spits tegen de netten ging.

Zweden bleef domineren, maar pas in de slotfase kon het de score ook verdubbelen toen opnieuw Ibrahimovic een strafschop omzette.

Leider Oostenrijk bevestigde intussen met een eenvoudige zege tegen Liechtenstein. De jognens van bondscoach Koller zaten na een kwartier al op wolken: Martin Harnik en Marc Janko zorgden voor een comfortabele 2-0 marge. Op het uur deelde David Alaba de genadeklap uit met een fraai schot van 25 meter, waarmee hij meteen zijn penaltymisser van eerder uit de wedstrijd rechtzette. Zlatko Junuzovic en Marko Arnautovic maakten het Oostenrijkse feest in Vaduz compleet: 0-5.

Het duel tussen Montenegro en Rusland werd halverwege de tweede helft stilgelegd na onlusten in het publiek en opstootjes tussen de spelers. Eerder had de wedstrijd al 35 minuten stilgelegen toen de Russische doelman Akinfeev geraakt was door een vuurpijl. Lees hier meer.

Zweden blijft zo in het spoor bleef van koploper Oostenrijk, al blijft de achterstand wel vier punten.

Bekijk hier de volledige stand in groep G!

Groep C: Spanje dankzij Casillas in spoor van Slowakije

In groep C deed Europees kampioen Spanje een uitstekende zaak, door Oekraïne in Sevilla in een rechtstreeks duel om de tweede plaats te kloppen. De Spanjaarden waren in de beginfase de bovenliggende partij. Oekraïne werd tegen het eigen doel gedrukt, maar tot écht grote kansen kwam het thuisland niet. Pas na de eerste venijnige tegenstoot van de bezoekers was het wél raak. Koke stuurde Alvaro Morata met een handig doorsteekpassje weg en de Juventus-spits wipte het leer al vallend over doelman Pyatov heen: 1-0. Meteen daarna kreeg Sergio Ramos een uitstekende kans om de 2-0 op het scorebord te zetten, maar hij kopte tegen de lat.

De tweede helft van La Roja was een heel stuk minder: Iker Casillas moest alles uit de kast halen om de gelijkmaker te verijdelen. De onder vuur liggende Casillas werd in zijn 161ste (!) interland zelfs toegezongen door het thuispubliek. De Oekraïners bleven tot het einde gevaarlijk (vooral op vrije trappen), maar de gelijkmaker en de stunt kwam er niet meer.

Daardoor staat Spanje steviger op de tweede plaats, Oekraïne wordt derde op drie punten. Slowakije (3-0 tegen Luxemburg) blijft de verrassende leider.

Bekijk hier de volledige stand in groep C!

Groep C:
Spanje - Oekraïne 1-0
Slovakije - Luxemburg 3-0
Macedonië - Wit-Rusland 1-2

Groep E:
Zwitserland - Estland 3-0
Engeland - Litouwen 4-0
Slovenië - San Marino 6-0

Groep G:
Moldavië - Zweden 0-2
Montenegro - Rusland gestaakt
Liechtenstein - Oostenrijk 0-5

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen