'Medicijnen aangetroffen voor psychische stoornissen'

 'Medicijnen aangetroffen voor psychische stoornissen'

Andreas Lubitz Foto: AFP

Andreas Lubitz (27), de copiloot die het vliegtuig van Germanwings dinsdag boven de Franse Alpen bewust liet neerstorten, zocht hulp voor problemen met zijn gezichtsvermogen die zijn werk als piloot in gevaar brachten. Dat bevestigen twee functionarissen aan de Amerikaanse krant The New York Times. De politie zou ook een 'groot aantal medicijnen' aangetroffen hebben in zijn appartement voor de behandeling van psychische stoornissen.

De onthullingen over mogelijke problemen met zijn ogen vormen een belangrijk element in het onderzoek naar de beweegredenen voor de bewuste crash. Het is nog niet duidelijk of er een verband is met zijn psychologische toestand. 

Volgens de Duitse krant Die Welt am Sonntag heeft de Duitse politie concrete bewijzen dat Lubitz aan een ernstige psychosomatische ziekte leed. 'Lubitz werd behandeld door verschillende neurologen en psychiaters', zegt een hooggeplaatste onderzoeker aan de krant. Bij een psychomatische ziekte manifesteren de ziektebeelden zich vooral lichamelijk, maar psychische factoren vormen een duidelijke factor. 

Tijdens de huiszoeking in de woning van Lubitz is er medicatie gevonden die dient voor de behandeling van geestesziekten. Aanwijzingen voor een drug- of alcoholverslaving zijn er echter niet. In het kader van hun onderzoek ondervragen de politiediensten momenteel de collega's, de vrienden en de familieleden van Lubitz.

'Persoonlijkheid is niet enige piste'

Intussen heeft een Franse onderzoeker in Düsseldorf zaterdag verklaard dat de persoonlijkheid van de copiloot een 'ernstige piste', 'maar niet de enige' is. 'Er zijn verschillende elementen die ons toelaten op die piste verder te gaan, die een belangrijke piste is, maar niet de enige', verklaarde generaal Jean-Pierre Michel, onderdirecteur van de gerechtelijke politie bij de gendarmerie. Hij sluit een 'onvrijwillige fout of een technisch mankement' niet uit.

Michel, die deel uitmaakt van een delegatie van drie Franse onderzoekers die in Düsseldorf zijn ingezet om met de Duitse autoriteiten samen te werken, voegde er nog aan toe dat in dit stadium van het onderzoek er nog altijd 'geen bijzonder element' is in het leven van de copiloot, zoals een relatiebreuk of een professioneel probleem, dat een opzettelijke crash zou kunnen verklaren. 'We zullen proberen te begrijpen wat in zijn leven hem er toe zou hebben kunnen brengen om tot die daad over te gaan', aldus nog de onderzoeker.

Hij wees nog op het belang van de tweede zwarte doos, die op de plaats van de crash in de Franse Alpen gezocht wordt. Die kan meer details bieden over de laatste momenten van de vlucht en of er nu sprake was van een 'vrijwillige actie, een onvrijwillige fout of een technisch mankement'. Eerder deze week was al het lege omhulsel van de tweede zwarte doos aangetroffen.

'Gekweld'

In de Duitse krant Bild vertelde de 26-jarige ex-vriendin van Lubitz in een interview dat ze zich herinnert dat Lubitz vorig jaar tegen haar zei dat hij iets ‘groots’ zou doen, waardoor hij het hele systeem zou veranderen en iedereen hem blijvend zou herinneren. ‘Op dat moment hadden zijn woorden geen betekenis voor mij. Maar nu na de crash besef ik pas de betekenis van wat hij toen tegen mij zei’, aldus zijn ex-vriendin. Zij beschrijft Lubitz als een getormenteerde ziel, een gekweld persoon en iemand die in staat is om zaken verborgen te houden.

Volgens de ex-vriendin van Lubitz werd hij ’s nachts vaak schreeuwend wakker: ‘We storten neer’.

Tijdens een huiszoeking van de Duitse politie in het appartement van de verdachte copiloot zijn vrijdag verscheurde ziektebriefjes, waarvan één voor de dag van de crash, teruggevonden. Het staat vast dat Lubitz kosten noch moeite spaarde om zijn ziekte voor zijn collega’s en werkgever verborgen te houden. Lubitz zou de voorbije twee maanden in behandeling zijn geweest voor een ziekte in een ziekenhuis in Düsseldorf. Het ging om een ‘diagnostisch onderzoek’, klinkt het in een persbericht van Klaus Höffken, CEO van het ziekenhuis. Meer details mogen niet gegeven worden wegens de medische zwijgplicht. De artsen ontkennen wel dat Lubitz er werd behandeld voor een depressie.

Twee nieuwe Audi’s

Een aantal Duitse media melden dat Lubitz nog niet zo lang geleden door zijn verloofde zou zijn gedumpt, maar bevestigd is dit nog niet. Enkele weken geleden zou Lubitz nog een wanhopige poging hebben gedaan om zijn verloofde terug voor zich te winnen. Hij kocht twee nieuwe Audi’s in Düsseldorf: eentje voor zichzelf en eentje voor zijn vriendin. Een van de twee wagens zou drie dagen voor de dramatische crash geleverd zijn. De relatieproblemen van Lubitz liggen mogelijk mee aan de basis van zijn gruwelijke daad.

‘Tomato Andi’

Lubitz kende het gebied waar hij het vliegtuig liet neerstorten in de Franse Alpen. Hij heeft daar enkele jaren geleden een cursus zweefvliegen gevolgd.

Voordat Lubitz piloot werd, zou hij bijna een jaar gewerkt hebben als steward op het vliegtuig. Daardoor werd hij wel eens geplaagd door collega’s, die hem de bijnaam ‘Tomato Andi’ gaven, een verwijzing naar een drankje dat erg populair is bij de passagiers.

De copiloot wordt beschreven als iemand die een levenslange obsessie had om piloot te worden. Lubitz vreesde dat zijn depressie en zijn ziekte hem zijn vliegbrevet zou kosten. Omdat hij bang was dat zijn brevet niet meer verlengd zou worden op medische gronden zou hij zijn ziekte verzwegen hebben. Een vriend van de copiloot zei dat Lubitz maar één doel had in zijn leven: vliegen. ‘Het was zijn droom sinds de lagere school. Heel zijn kamer hing vol met posters van vliegtuigen. Als hij niet voor zijn vliegexamen was geslaagd, dan zou hij wellicht gestorven zijn’, aldus de vriend.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees