19-jarige Floortje Mackaij wint helse Gent-Wevelgem, Jolien D'hoore vierde

Floortje Mackaij wint in Wevelgem Foto: Twitter

Jolien D’hoore heeft haar favorietenrol in een loodzware Gent-Wevelgem niet kunnen waarmaken. ‘Ik had echt goede benen, maar dat had de concurrentie ook gezien. Ik kreeg geen meter vrijheid’ zuchtte de Belgische kampioene voorbij de streep. De zege ging naar het Nederlandse wielertalent Floortje Mackaij.

Ook de vrouwen reden hun wedstrijd in de gekste weersomstandigheden die men zich kan voorstellen. Jolien D’hoore kon zich niet herinneren dat ze ooit al in dergelijke omstandigheden heeft moeten koersen. ‘Al na enkele kilometers zag ik rensters in de gracht liggen. Het was bij momenten echt wel levensgevaarlijk. Ik dacht even…waar moet dit vandaag eindigen? Maar ik kon me gelukkig wel recht houden’.

Ook laureate Floortje Mackaij kreeg haar deel van de pech te verwerken. ‘Er stonden amper vijf kilometer op de teller toen ik met nog twee andere rensters van de ploeg onderuit schoof. Maar we konden ons nadien herstellen en samen met Amy Pieters slaagde ik erin om onze rol met succes uit te spelen’ stelde de amper 19-jarige Nederlandse van Team Liv-Plantur. Met de overwinning in Gent-Wevelgem geeft ze haar visitekaartje af bij de elite. De Vlaamse wegen liggen haar als gegoten want woensdag diende ze in Waregem enkel haar teamgenote Aimy Pieters te laten voorgaan.

Eerder pakte ze als Nederlandse tijdritkampioene de vice-wereldtitel tegen de chrono bij de junioren. De wedstrijd kreeg vorm toen zich op vijftig kilometer van de streep een negentienkoppige voorwacht vormde. Daarbij ook de Belgen Jolien D’hoore, Ann-Sophie Duyck en Céline Van Severen. Laatstgenoemde diende bij de klim van de Baneberg de rol te lossen. Voorin ontplofte de wedstrijd na de tweede beklimmingen van de Kemmelberg en de Monteberg. Hosking, Zorzi en het Nederlandse kwartet Slappendel, Knetemann, Ensing en Pieters fietsten snel een kloofje van een kwartminuut bij elkaar. Maar Pieters diende haar vijf gezellen te laten rijden toen ze ten val kwam. Zonder erg want in de tegenreactie kon ze haar ploeggenote Floortje Mackaij oprapen en ook Jolien D’hoore en Natalie Van Gogh pikten aan.

Met succes want het viertal kon voorin aanpikken. In de slotfase regende het aanvalspogingen. Floortje Mackaij sloeg de beslissende kloof. ‘Op drie kilometer merkte ik dat Amy geblokkeerd zat. Ik versnelde en een beetje tot mijn eigen verbazing was ik weg.’ Ensing en Hosking reageerden nog maar kwamen tekort om Mackaij nog van de zege te houden. Vermits Hosking reageerde,hield haar teamgenote Jolien D'hoore in de achtervolging de benen stil. Maar Hosking en Ensing geraakten niet meer totbij de jonge Nederlandse die in de slotkilometer gewonnen spel had. D'hoore zat in de tang van de concurrentie en het ploegenspel.

'Dat ik hier vandaag niet win, is een ontgoocheling maar ik wil ook het goede onthouden. De benen zijn klaar voor de Ronde van Vlaanderen van volgende week. Je gaat me niet horen verklaren dat ik ga winnen, maar ik wil op zijn minst een rol van betekenis spelen' aldus D'hoore die vierde eindigde.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.