Man krijgt levenslang voor moord op vriend

Dader Benjamin Van Herzeele Foto: rr

Kontich -

Het Antwerpse hof van assisen heeft Ezra ‘Benjamin’ Van Herzeele (26) maandag veroordeeld tot de gevorderde levenslange opsluiting voor de moord op zijn partner Jan Sels (57) uit Kontich. Het hof en de jury zagen geen enkele verzachtende omstandigheid.

Van Herzeele had zijn oudere vriend op 31 augustus 2012 met 43 messteken afgemaakt in diens woning aan de Prosper De Vochtlaan. Hij liep al langer met de gedachte rond om het slachtoffer ‘pijn’ te doen. Twee weken voor de feiten had hij al methanol in zijn fles cola gedaan en hij had ook nog overwogen om hem met een hamer op het hoofd te slaan.

‘Zware psychopaat’

In het uitvoerig gemotiveerde arrest werd verwezen naar de ongunstige moraliteit van Van Herzeele. Hij is manipulatief, kan iedereen om de tuin leiden, vertelt vaak leugens en is sluw en berekend. Zijn vroegere vriendinnen getuigden over de mishandelingen, het misbruik en de vernederingen die ze moesten ondergaan.

Zijn moraliteit illustreert zijn gevaarlijkheid en sluit naadloos aan op het psychiatrisch onderzoek, waaruit een zware psychopate stoornis blijkt. Zijn adoptieouders hadden al vanaf zijn 6 jaar gemerkt dat er iets mis was en hadden overal gespecialiseerde hulp gezocht, maar dat bracht geen enkele verbetering teweeg.

‘Geen verzachtende omstandigheid’

Het feit dat hij werd afgestaan door zijn biologische moeder, zal volgens de jury en het hof ongetwijfeld moeilijk om te verwerken zijn geweest, maar was geen verzachtende omstandigheid. Hij werd immers in een liefdevol gezin opgenomen en had alle kansen gekregen. Ook het feit dat hij verschillende getuigschriften heeft behaald in de gevangenis en daar quasi een modelgevangene is, zagen de jury en het hof niet als verzachtende omstandigheid.

Al die zaken doen geen afbreuk aan de gevaarlijkheid van zijn persoonlijkheid en daarom was enkel de maximumstraf, de levenslange opsluiting, op zijn plaats. ‘Maar zelfs wie tot levenslang wordt veroordeeld, krijgt na vijftien jaar cel de kans om onder voorwaarden vrij te komen. U krijgt nog een kans, in tegenstelling tot het slachtoffer. U hebt de deur voor hem definitief gesloten, zonder recht op verdediging. Ik kan u alleen maar aanraden om uw leven in de gevangenis enige zin te geven en om te proberen van nog iets uit te bouwen’, zei assisenvoorzitter Dirk Thys na de voorlezing van het arrest.

Corrigeer

NIEUWS