Alles wat u moet weten over de Driedaagse De Panne-Koksijde

Alles wat u moet weten over de Driedaagse De Panne-Koksijde

Het zal de laatste keer zijn dat Wiggins te zien zal zijn in zijn wereldkampioenentrui tijdrijden. Foto: Belga

De 39e editie van de Driedaagse De Panne-Koksijde (2.BC), die vanaf vandaag tot en met donderdag gereden wordt, is voor sommigen een doel op zich. Voor anderen is deze rittenkoers dan weer de laatste rechte lijn en voorbereiding naar de Ronde van Vlaanderen van komende zondag.

Parcours

Rit 1

Net als vorig jaar is De Panne om 11u55 opnieuw de startplaats van deze wedstrijd. Van daaruit gaat het via Lichtervelde, Koolskamp en Kruishoutem naar de Vlaamse Ardennen waar na 92 kilometer met de Edelare, de eerste van dertien hellingen, wacht. Na 112,6 kilometer vat men twee plaatselijke ronden aan in Zottegem waarin telkens de beklimmingen van de Leberg, Berendries, Valkenberg, Eikenmolen en de Klemhoutstraat verweven zitten. De resterende vier kilometers zijn vlak.

Rit 2

Op woensdag gaat het vanuit Zottegem naar Koksijde, met zijn 217,2 kilometer meteen de langste etappe van deze driedaagse. In deze rit is een passage in het Heuvelland voorzien met de beklimmingen van de Mesenberg, Monteberg, Kemmelberg, Rodeberg en Vidaigneberg. Van daaruit gaat het naar Koksijde waar drie plaatselijke ronden voorzien zijn op en rond de Ter Duinenlaan.

Rit 3 en rit 4

De Driedaagse De Panne-Koksijde wordt donderdag afgesloten met het traditionele dubbele programma. 's Ochtends trekt het peloton zich op gang voor een vlakke rit in lijn over 111,4 kilometer, 's namiddag is er de afsluitende individuele tijdrit over 14,2 kilometer met een passage over de zeedijk en aankomst in het centrum van De Panne.

Conclusie

'Net zoals in Gent-Wevelgem verwacht ik dat de wind een bepalende factor zal zijn de komende dagen', analyseert Bart Leysen - sportdirecteur bij Lotto-Soudal de koers . 'Gezien de voorspellingen zal de wind in de openingsetappe in het voordeel van de renners blazen, met grote kans tot waaiervorming als gevolg. In combinatie met het aantal hellingen in de Vlaamse Ardennen tijdens het tweede deel van de etappe, denk ik dat we met een heel beperkt aantal renners gaan strijden voor de ritzege, wat meteen grote implicaties heeft op het aantal kanshebbers voor de eindzege. Op dag twee rijden we opnieuw richting kust, waarschijnlijk tegen de wind in, met een beperkt aantal hellingen in Heuvelland, en dus misschien een grotere kans op een sprint met een grotere groep, al is dit ook afhankelijk van de ploeg van de leider na dag één. In blok is Etixx-Quick Step de te kloppen ploeg en daarnaast hebben een aantal ploegen een renner in de rangen die hoopt in de slottijdrit zijn slag te kunnen slaan.'

De ritten
Dinsdag 31 maart: De Panne-Zottegem (201,6 km)
Woensdag 1 april: Zottegem-Koksijde (217,2 km)
Donderdag 2 april: De Panne-De Panne (111,4 km) gevolgd door een individuele tijdrit vanaf 14u30 over 14,2 km

Bekijk de kaartjes van het parcours op de officiële website.
 

Deelnemersveld

Guillaume Van Keirsbulck zal zijn eindoverwinning van vorig jaar uiteraard willen overdoen maar hij zal veel concurrentie ondervinden van Bradley Wiggins. Zondag stapte de Brit in de helse Gent-Wevelgem nog voortijdig af. 'Sir Wiggins' gaf eerder al te kennen dat hij zijn regenboogtrui wil laten schitteren in de afsluitende tijdrit (lees het interview hier). Als hij de eerste dagen zonder kleerscheuren doorkomt, is de kans groot dat Wiggo na David Millar in 2010 de tweede Brit wordt die deze prestigieuze Driedaagse wint. Het zal de laatste keer zijn dat Wiggins te zien zal zijn in zijn wereldkampioenentrui tijdrijden.

Etixx-Quick Step heeft niet alleen Van Keirsbulck als kandidaat-winnaar. Ook Julien Vermote en Yves Lampaert (dit jaar winnaar van de Driedaagse van West-Vlaanderen) mogen ambities koesteren. Lotto-Soudal brengt vooral veel snelle jongens aan de start: André Greipel, Kris Boeckmans en Belgisch kampioen Jens Debusschere om er de drie belangrijkste te noemen. Opvallend is wel dat Lotto-Soudal - net zoals BMC - slechts met 7 in plaats van 8 renners zal deelnemen. Etixx-Quickstep doet het slechts met 6 (!) renners.

De kopman van Astana is Lars Boom. Deze Driedaagse van De Panne lijkt op het lijf geschreven van de Nederlander, maar het is de vraag hoe Boom zijn dubbele val van Dwars door Vlaanderen en E3 Harelbeke verteerd heeft. Team Katusha zakt met twee flinke kleppers af naar De Panne: Alexander Kristoff en Gent-Wevelgem-winnaar Luca Paolini

Luke Durbridge, de tweede van vorig jaar, is er ook opnieuw bij. De Australiër van Orica-GreenEDGE maakte dit seizoen echter nog geen brokken. Bij Trekt Factory Racing wordt het uitkijken naar Stijn Devolder. Hij won in 2005 al eens de Driedaagse De Panne-Koksijde. Benieuwd of hij helemaal hersteld is van de stevige val in Dwars door Vlaanderen. Devolder heeft met Gert Steegmans en Jasper Stuyven wel twee stevige ploegmakkers mee. Andere leuke namen op de deelnemerslijst: Arnaud Démare, Davide CimolaiOscar Gatto, Serge Pauwels en Filipo Pozzato.

Bekijk hier de volledige deelnemerslijst

De winnaars van de laatste tien edities:

2014: Guillaume Van Keirsbulck
2013: Sylvain Chavanel (Fra)
2012: Sylvain Chavanel (FRa)
2011: Sébastien Rosseler
2010: David Millar (GBr)
2009: Frederik Willems
2008: Joost Posthuma (Ned)
2007: Alessandro Ballan (Ita)
2006: Leif Hoste
2005: Stijn Devolder
 


 

Corrigeer

MEER NIEUWS