Hovaeremolen krijgt nieuwe eiken molenstaart

Hovaeremolen krijgt nieuwe eiken molenstaart

‘Na de renovatie zal de molen klaar zijn voor de volgende generatie’, klinkt het bij de leden van leden van vzw Hovaeremolen.. Foto: krv

Koekelare -

De Hovaeremolen vertoont sleet en twee soorten restauratiewerken zijn noodzakelijk. Vooreerst komen er molentechnische herstelwerken en nadien start de aannemer met het herstel van het dak, samen goed voor een investering van 57.000 euro.

De aannemer start met herstelwerken aan de binnenzijde van het monument. Zo komen er nieuwe planken, het afdak boven de ingang wordt vernieuwd, de molenstaart krijgt nieuwe balken en het luiwerk met zijn katrolsysteem wordt aangepakt.

‘De molenstaart is 14 meter lang en 22 cm dik’, zegt Jean-Marie Lootens, secretaris van de vzw Hovaeremolen. ‘Daarvoor is er speciaal hout in één stuk nodig. De aannemer is op zoek gegaan naar een gepaste boom en die is gevonden in Bertrix in de Ardennen. Het is een kaarsrechte eik. De aannemer velt de boom, zaagt hem op maat van de molenstaart van de Hovaeremolen en vervoert hem nadien naar Koekelare. Een heel karwei. Al deze werken kosten 25.809 euro. We krijgen van de Vlaamse overheid een onderhoudspremie van 20.647 euro. De rest moeten wij als eigenaars betalen’, zegt Jean-Marie Lootens.

De Hovaeremolen krijgt ook een volledig nieuw dak. ‘De leien worden ter plaatse één voor één geplooid. Ze hebben een grijze kleur. Daarbij horen koperen dakgoten met verdoken afvoer via de staart van de molen. Dat kost nog eens zo'n 30.000 euro. Ook daarvoor krijgen we een toelage van de Vlaamse overheid van 24.000 euro. Al deze werken moeten tegen de grote vakantie gedaan zijn. Volgend jaar krijgt de Hovaeremolen een nieuwe laag witte verf. Zo zal de molen klaar zijn voor de volgende generatie’, besluit Jean-Marie Lootens.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio