Geen drones boven Ronde Van Vlaanderen

Brussel -

Er mogen geen drones vliegen boven het parcours van de Ronde van Vlaanderen zondag, ook geen luchtballonnen of helikopters met vips. Dat hebben de organisatoren daarnet bekend gemaakt op een persconferentie. De politie gaat ook flitsen en alcoholcontroles houden op verschillende plaatsen. Het is wel degelijk te bedoeling dat de Ronde van Vlaanderen een feest wordt, maar wel een veilig feest.

Het verbod op helikoptervluchten en luchtballonnen boven het Rondeparcours in de Vlaamse Ardennen wordt dit jaar uitgebreid met een verbod op dronevluchten. Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers kondigt voor zondag ook een sensibiliseringsactie aan rond alcoholgebruik.

'Er wordt extra aandacht gegeven aan de mogelijke stijging van risico's in de lucht, de steeds meer populaire drones en helikopervluchten krijgen onze bijzondere aandacht', verduidelijkte gouverneur Jan Briers op de voorstelling van de veiligheidsmaatregelen tijdens de Ronde zondag. In de veiligheidsregio Oudenaarde-Ronse-Kluisbergen, zeg maar het hart van de Vlaamse Ardennen, was er al een preventief verbod op stijgen en landen.

Politie en parket zullen zondag extra aandacht besteden aan snelheidsduivels. 'Het is ons opgevallen dat het aantal snelheidsovertredingen vorig jaar is verdubbeld met twee jaar terug, meer dan vijfhonderd ondertussen, ondanks een dalende trend in de evolutie van het aantal recidivisten', zegt Briers daarover.

De Ronde van Vlaanderen is één groot feest, daarom wordt ook gestart met een sensibiliseringscampagne tegen overmatig drankgebruik. Naast mogelijke controles, zullen de Responsible Young Drivers 'slagbomen' op pendelparkings plaatsen en autobestuurders uitnodigen tot een alcoholtest. Als de bestuurders positief blazen, blijft de slagboom gesloten. De provincie Oost-Vlaanderen legt opnieuw pendelbussen in tussen pendelparkings en het parcours. Meer informatie op www.oost-vlaanderen.be.

De Ronde voor wielertoeristen, op zaterdag, trekt steeds meer buitenlanders aan, ondertussen de helft van de 16.000 ingeschreven liefhebbers. De Koppenberg, Eikenberg en de Oude Kwaremont blijven exclusief voor hen voorbehouden. 'Ook de organisator neemt dit jaar extra maatregelen om vlotter verkeer op de smalle hellingen te realiseren', zegt Briers nog. 'Zo kunnen deelnemers via een Led-scherm zien hoe druk het is op de Koppenberg en een alternatieve route kiezen. Ook op de hellingen staan pictogrammen voor 'trage' en 'snelle' klimmers.'

 

Corrigeer

MEER NIEUWS