Ex-lid klaagt beweging aan voor beledigingen en discriminatie

Voor het eerst strafklacht tegen getuigen van Jehova

Voor het eerst strafklacht tegen getuigen van Jehova

Foto: *

Gent - ‘Hij is ziek in zijn hoofd en bevriend met de duivel.’ Dat zeggen getuigen van Jehova over Gentenaar Patrick Haeck, 35 jaar lid van de beweging maar verstoten omdat hij te veel vragen stelde. Haeck diende een strafklacht in tegen de Jehova’s voor laster en eerroof, beledigingen en inbreuken op de discriminatiewet.

Voor het eerst in ons land is een strafklacht neergelegd tegen de Jehovah’s Getuigen. Ex-getuige Patrick Haeck (51) stapte vorige week vrijdag naar het Gentse parket wegens laster en eerroof, beledigingen en inbreuken op de discriminatiewet. Haeck wil zo iets doen tegen het onmenselijke uitsluitingsbeleid (niet de uitsluiting zelf) van een religie die dacht dat de wereld in 1975 zou vergaan.

‘Als iemand wordt uitgesloten, is het voor leden verboden met die persoon op welke manier dan ook contact te hebben. Ex-leden worden gediscrimineerd op basis van religie en publiekelijk aan de schandpaal genageld. Vriendengroepen en families worden zo uit elkaar gerukt’, zegt Haeck.

Eerdere uitspraken van het hof van beroep in Luik en het Hof van Cassatie sterken Haeck in zijn overtuiging. ‘Dat waren burgerlijk rechtszaken, maar de rechtbank oordeelde wel dat de Jehovah’s Getuigen discrimineren op basis van geloof’, zegt Nathalie De Jonghe, advocaat van Haeck.

Haeck weet waarover hij spreekt. Meer dan drie decennia stond het hele leven van de Gentenaar in het teken van de religieuze beweging. Ook zijn aanstaande schoonzoon Matthias Wauters (24) werd uit de beweging gezet en zijn ouders willen al drie jaar geen enkel contact meer met hem. Lees hun verhaal in Het Nieuwsblad van woensdag 1 april.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees