Vakbonden voeren in Vlaams-Brabant ludieke acties tegen besparingsbeleid

Het ACV in Leuven en het ABVV in Vilvoorde hebben woensdagmorgen ludieke acties gevoerd tegen het besparingsbeleid van de regering.

Naar aanleiding van 1 april trok een honderdtal ACV-militanten gehuld in visserskledij en met een vissersbootje in Leuven van de Vaartkom naar de federale overheidsdienst Financiën op de Philipssite. Daar werd een bokaal met ‘zure vissen’ overhandigd.

Het ACV eist met deze actie dat de regering niet alleen werknemers viseert met haar besparingsbeleid, maar door middel van een rechtvaardig belastingsysteem ook ‘dikke vissen’ fiscaal gaat aanpakken. De vakbond protesteerde tevens tegen de indexsprong, de blijvende beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt die van bruggepensioneerden gevraagd wordt en de plannen om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67.

Luchtkussen

In de marge van de markt in Vilvoorde had het ABVV op de parking aan de Franklin Rooseveltlaan in Vilvoorde woensdagmorgen een verstelbaar platform van 10 meter hoog opgesteld, van waaruit passanten konden springen op een luchtkussen.

‘Deze actie is een protest tegen de indexsprong die de regering wil doorvoeren. Bij een sprong vanuit onze installatie is de landing zacht, wat sterk contrasteert met de vrije val van onze lonen die bij iedereen hard zal aankomen. Velen beseffen immers niet welke grote impact dit heeft op de koopkracht van loontrekkenden en uitkeringsgerechtigden’, aldus Steven Marchand (ABVV Vlaams-Brabant).

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees