De Ronde van Vlaanderen volgens Sky: 'Eén van de mooiste van het seizoen'

De Ronde van Vlaanderen volgens Sky: 'Eén van de mooiste van het seizoen'

Foto: Twitter

Team Sky heeft de nobele taak op zich genomen om de Britten warm te maken voor de klassiekers. Na de successen van Ian Stannard in de Omloop en Geraint Thomas in de E3 lijkt dat aardig te lukken. Nadat ze eerder al het hele klassieke seizoen hadden gebald in één overzichtelijke infografiek, hebben ze nu ook Vlaanderens Mooiste gevat in 13 beelden.

Eerst focussen ze zich op de allereerste editie, uit 1913. De koers was toen nog 330 kilometer lang, de afstand van Leeds tot Londen, en er namen toen 37 renners deel. 37 is tevens ook de leeftijf van de oudste winnnaar, Andrei Tchmil in 2000.

In 2015 komen 200 renners aan de start, verdeeld over 25 teams, en zij krijgen 264,2 kilometer voor de wielen geschoven, wat overeenkomt met 37 Grand Nationals, de meest bekende paardenkoers ter wereld die in Liverpool wordt gehouden. Tijdens de oorlog waren de prijzen ondermeer scheermesjes, een kachel en flessen wijn, nu krijgt de winnaar volgens Sky 30.000 euro, volgens de officiële cijfers is dat echter nog altijd 'slechts' 20.000 euro...

Tot nu toe kon slechts één Brit de Ronde van Vlaanderen winnen: de betreurde Tom Simpson in 1961. 'Vlaanderen was een van de mees verschrikkelijke koersen om te rijden maar één van de mooiste om te winnen', verwoordde Sean Kelly het. Kelly finishte driemaal op de tweede stek...

Met 22% stijgingspercentage is de Koppenberg de steilste kasseihelling van het parcours. In 1984 haalden slechts twee renners de top van de Koppenberg zonder van de fiets te moeten stappen.  Een jaar later haalden slechts 24 van de 173 renners de aankomst, in een editie die door sneeuw loodzwaar was geworden.

Zes renners konde de Ronde van Vlaanderen drie keer winnen, niemand deed beter. Dat zijn Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara.

Corrigeer