Alles wat u moet weten over de Ronde van Vlaanderen

Alles wat u moet weten over de Ronde van Vlaanderen

Foto: photonews

Zondagmiddag is het weer zover: dan wordt het stil op straat in Vlaanderen want dan wordt de 99ste Ronde van Vlaanderen gereden. 'Vlaanderens Mooiste' is nog steeds dé klassieker bij uitstek die zelfs niet-koersliefhebbers (ja, ze bestaan) niet onberoerd laat. Wie er niet kan bij zijn tussen de duizenden toeschouwers langs het parcours, zit gekluisterd voor het tv-scherm. En iedereen volgt alles ook live via de nieuwe media. Maar bent u er al klaar voor? Alles wat u moét weten om zondag te kunnen volgen in het spoor van de allerbesten:

Wielrennen op Sportwereld.be

Het parcours

De 99ste editie borduurt voort op die van vorig jaar. Na de klassieke, vlakke aanloop is vanaf de Valkenberg het parcours in de laatste 90 kilometer zelfs helemaal hetzelfde. Wel zijn er 19 hellingen in plaats van 17.  In totaal moeten de renners van Brugge naar Oudenaarde 264,2 kilometer overbruggen.

De Ronde van Vlaanderen heeft met zes kasseihellingen in de laatste 45 kilometer opnieuw een duidelijk herkenbare finale. De Koppenberg is de eerste en met 22% ook de zwaarste scherprechter van het laatste koersuur. Daarna trekken de kandidaat-winnaars nog over de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg/Hotond, de Oude Kwaremont (de derde en laatste keer) en ten slotte de Paterberg (voor de tweede keer).

De ontknoping van de Ronde speelde zich de voorbije jaren steeds af in de zone Oude Kwaremont-Paterberg. Van de eerste meters omhoog op de Oude Kwarelont tot op de top van de Paterberg zijn het exact 5,11 kilometer adembenemende koers. De tenoren vochten daar het ultieme duel uit, om dan solo of in een klein groepje naar de aankomst in Oudenaarde te snellen. Om die zone goed in beeld te brengen deed Het Nieuwsblad beroep op drievoudig winnaar Johan Museeuw. Bekijk hier de verkenning van de 'Leeuw van Vlaanderen'

Tot spijt van wie het benijdt: de legendarische Muur van Geraardsbergen en de Bosberg werden dus alweer niet opgenomen in het parcours. Vanaf 2012 werden zij links gelaten en ligt aankomst ook niet meer in Meerbeke maar in Oudenaarde.

Alle 19 hellingen op een rij: 1. Tiegemberg (na 87,3 km), 2. Oude Kwaremont (na 112,9 km, eerste passage), 3. Kortekeer (na 123,2 km), 4 .Eikenberg (na 130,7 km), 5. Wolvenberg (133,8 km), 6. Molenberg (na 146,5 km), 7. Leberg (na 167,0 km), 8. Berendries (na 171,1 km), 9. Valkenberg (na 175,7 km), 10. Kaperij (na 187,0 km), 11. Kanarieberg (na 197,4 km), 12. Oude Kwaremont (na 210,3 km, tweede passage), 13. Paterberg (na 213,7 km, eerste passage), 14. Koppenberg (na 220,3 km), 15. Steenbeekdries (na 225,7 km), 16. Taaienberg (na 228,2 km), 17. Kruisberg-Hotond (na 238,4 km, eerste passage), 18. Oude Kwaremont (na 248,2 km, derde passage) en 19. Paterberg (na 251,7 km, tweede passage).

Dorp van de Ronde

Zwevegem kreeg dit jaar de eer om 'Dorp van de Ronde' te zijn. De keuze voor de West-Vlaamse gemeent is een eerbetoon aan Marcel Kint, die de ronde van Vlaanderen bij de onafhankelijken won in 1935, precies 80 jaar geleden. De Ronde van Vlaanderen rijdt dit jaar 23 kilometer op Zwevegems grondgebied.

Onthoofd deelnemersveld

Met Tom Boonen en Fabian Cancellara werden twee topfavorieten en bovendien recordhouders (zie lager) uitgeschakeld. Spijtig voor de fans want het zijn ook de twee meest populaire renners van het ganse peloton. Elk nadeel heb echter zijn voordeel en door het uitvallen van deze  twee protagonisten belooft het een spannende en onvoorspelbare koers te worden, met tal van favorieten op de deelnemerslijst.   

Sep Vanmarcke wordt door velen naar voren geschoven als dé topfavoriet. De West-Vlaming reed in al zijn voorjaarskoersen top-10 en maakte vaak indruk maar slaagde er nog niet in om op het podium te eindigen. De kopman van Lotto-Jumbo.NL zal echter zeker rekening moeten houden met een te duchten viertal. Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) zette zijn ambities kracht bij met winst in de Strade Bianche maar in de E3 Harelbeke was deTsjech net niet sterk genoeg om Geraint Thomas (Sky) bij te benen. Diezelfde Thomas behoorde ook in Gent-Wevelgem tot de beteren. Greg Van Avermaet startte dan weer sterk aan het seizoen en pakte ook zijn eerste seizoenszege in de Tirreno Adriatico maar in de E3 Harelbeke kwam de Belg van BMC wel ten val.  En dan is er natuurlijk nog Alexander Kristoff. De Noor van Katusha begon sterk aan 2015 met drie overwinningen in Qatar maar moest in Kuurne-Brussel-Kuurne en Milaan-Sanremo zich tevreden stellen met de tweede plaats. Wie met hem naar de meet durft te rijden, zal over snelle benen moeten beschikken om hem nog te kloppen in de sprint.

Maar ook mannen als Niki Terpstra, Jürgen Roelandts en niet in het minst Peter Sagan liggen op de loer. Bekijk hier de resultaten van alle favorieten in de aanloop naar de Ronde.

68 Belgische zeges

De 98 al gereden edities leverden 68 Belgische zeges op. Daarmee staat België ruimschoots op kop, Italië volgt als tweede land met 10 zeges. De laatste zege van een landgenoot dateert van 2012 toen Tom Boonen voor de derde keer kon winnen. Een record dat Boonen deelt met Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw en Fabian Cancellara. De Zwitser won in 2014, 2013 en 2010.

De  tien laatste podia:
2005 - 1. Tom Boonen, 2. Andreas Klier, 3. Peter Van Petegem
2006 - 1. Tom Boonen, 2. Leif Hoste, 3. George Hincapie
2007 - 1. Alessandro Ballan, 2. Leif Hoste, 3. Luca Paolini
2008 - 1. Stijn Devolder, 2. Nick Nuyens, 3. Juan Antonio Flecha
2009 - 1. Stijn Devolder, 2. Heinrich Haussler, 3. Philippe Gilbert
2010 - 1. Fabian Cancellara, 2. Tom Boonen, 3. Philippe Gilbert
2011 - 1. Nick Nuyens, 2. Sylvain Chavanel, 3. Fabian Cancellara
2012 - 1. Tom Boonen, 2. Filippo Pozzato, 3. Alessandro Ballan
2013 - 1. Fabian Cancellara, 2. Peter Sagan, 3. Jürgen Roelandts
2014 - 1. Fabian Cancellara, 2. Geg Van Avermaet, 3. Sep Vanmarcke

Bekijk hier vijf memorabele aankomsten uit de geschiedenis van de Ronde.

Dertien Belgische vrouwen

Dertien Belgische elitevrouwen staan zondag aan de start van hun Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Zij starten om 11u in Oudenaarde en worden er na 144,9 km terug verwacht omstreeks 14u45.

Het weer

Het stormweer lijkt stilaan gepasseerd en dus worden geen apocalyptische weersomstandigheden zoals in Gent-Wevelgem verwacht. Zondag komt een einde aan de strakke westenwind en komt de wind uit het noorden. De eerste zestig kilometer zullen afgewerkt worden met rugwind, de laatste acht kilometer zou de wind in het nadeel blazen.  De wolken en de opklaringen zouden elkaar zondag afwisselen, met hier en daar een kans op plaatselijke voorjaarsbuien. Bekijk hier de recente weersverwachtingen.

Praktisch

Om 10u15 wordt de officieuze start gegeven op de Grote Markt van Brugge, omstreeks 16u30 worden de renners verwacht aan de aankomstplaats op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde.

Op pc, tablet of smartphone: Via de live-verslaggeving op sportwereld.be, krijg je van start tot finish een duidelijk overzicht van de koerssituate, gekruid met de meest opmerkelijke beelden en deskundig commentaar van ex-winnaar Peter Van Petegem.

Op televisie: De VRT zet de grote middelen in en begint de live-uitzending al vanaf 9u30 op Eén, vanuit een studio in aankomstplaats Oudenaarde.

Langs het parcours: Er zijn vijf gratis publiekdorpen, waar ook grote schermen zullen staan: aan de Kwaremont, de Paterberg, de Kruisberg, de Koppenberg en aan de aankomst in Oudenaarde. Op de Oude Kwaremont, op de Hotond, aan de start in Brugge en aan de aankomstplaats in Oudenaarde worden ook grote VIP-tenten opgebouwd.  

Op het parcours: Zaterdag kunnen de wielertoeristen al eens de hellingen verkennen waarop hun helden een dag later zullen rijden.  Ze hebben de keuze uit tochten van 75, 135 of 250km. Dit op een voor een groot deel zelfde parcours als dat van de profs. De twee kortere afstanden hebben Oudenaarde (Qubus Lindestraat) als start- en aankomstplaats. De lange afstand vertrekt vanuit Brugge om aan te komen in Oudenaarde (lees hier alles over de Ronde voor wielertoeristen).  
 

Waar en wanneer passeren de renners?

Het volledige parcours op de kaart, met in detail de verschillende lussen van de finale

Complete gids voor wie zondag naar de koers trekt.

Al het nieuws over de Ronde van Vlaanderen gebundeld

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS