Belgische ploegleider veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs

Leuven / Oud-Heverlee -

De politierechtbank van Leuven veroordeelde Rik Verbrugghe tot een boete van 510 euro en 15 dagen rijverbod voor overdreven snelheid en rijden zonder rijbewijs. De ex-wielrenner, momenteel ploegleider bij het Zwitserse IAM Cycling, werd vorig jaar in de zomer betrapt in Haasrode.

Verbrugghe (40) was op 24 augustus 2014 vanuit zijn woonplaats Hélécine onder weg naar Luik. Op de E40 ter hoogte van Haasrode, deelgemeente van Oud-Heverlee, werd hij betrapt op overdreven snelheid. Verbrugghe reed 180 kilometer per uur, nadien gecorrigeerd naar 169, waar maar 120 toegelaten is. Bij controle kon hij ook geen geldig rijbewijs voorleggen.

Voor deze feiten werd de gewezen ritwinnaar in Tour en Giro en laureaat van de Waalse Pijl recentelijk veroordeeld tot 450 euro boete voor de snelheidsovertreding en nog eens 60 euro voor de afwezigheid van een rijbewijs.

Verbrugghe is na zijn vertrek bij topploeg BMC momenteel aan de slag als ploegleider bij de Zwitserse wielerploeg IAM Cycling, dat vanaf dit seizoen de status van World-Tourploeg geniet. Zondag zal hij dus ook in de wagen zitten tijdens de Ronde, maar niet aan het stuur...

'Het rijverbod van de politierechtbank geldt ook voor de koers', zegt de bekende Leuvense politierechter Kathleen Stinckens. 'Wedstrijd of geen wedstrijd, gesloten of open circuit: de koers vindt plaats op de openbare weg.' Dat het rijverbod in volle wielerseizoen valt, is pech voor Verbrugghe. 'Het rijverbod geldt in principe niet voor het buitenland. Maar in de praktijk moet je ook daar een rijbewijs kunnen voorleggen als je met de auto rijdt', stelt Stinckens.

Corrigeer

MEER NIEUWS