Vijf memorabele aankomsten van de Ronde van Vlaanderen

De Heilige Wielerweek bereikt zondag haar hoogtepunt met de Ronde van Vlaanderen. Wij zetten vijf memorabele aankomsten op een rij: van een Antwerpenaar zonder ambitie in 1939 over de fenomenale solo van Eddy Merckx in 1969 tot de Italiaanse entente in 1994...

1939: Eerst kiezen, dan koersen

De renners kwamen in 1939 weg met een wedstrijd over 230 kilometer, 30 minder dan het jaar voordien. Om hen de kans te geven om deel te nemen aan de verkiezingen werd de start verlaat en de afstand ingekort. Nog voor de eerste helling voor de wielen kwam, gingen Karel Kaers en Roger Van Den Driessche (later gelost) er vandoor, wat verder bijgehaald door Romain Maes en Ward Vissers. Demarrages van ex-Tourwinnaar Maes haalden niets uit, zodat Kaers in het zicht van de streep zijn snelle benen mocht tonen.

Volgens de overlevering was de Antwerpenaar zonder ambitie gestart in de Ronde, die hij zou opvatten als een doorgedreven training voor Parijs-Roubaix. Hij zou zelfs zijn wagen geposteerd hebben in Kwaremont, om daar uit de wedstrijd te stappen. Een ploegleider zou het vehikel echter bijtijds hebben verplaatst, zodat Kaers niet zou opgeven. Hoe dan ook, hij passeerde in Kwaremont met zijn gezellen meer dan een minuut voor het peloton en deed naarstig verder.
Foto: Corelio

Wielrennen op Sportwereld.be

Corrigeer

MEER NIEUWS